Dezvoltarea intrauterina si simturile fatului

By on 9 iulie 2014

Dezvoltarea intrauterina este extrem de complexa si, pe langa cresterea bebelusului, aceasta presupune si aparitia si „perfectionarea” simturilor.

Dezvoltarea intrauterina si simturile fatuluiGustul este primul simt care se dezvolta, inca din luna 3 de sarcina, lucru observat datorita preferintei fatului pentru substantele dulci pe care le ia din lichidul amniotic.

Prin intermediul lichidului amniotic care il inconjoara in uter, el simte gustul usturoiului, al cepei si al altor alimente de usturoi cu arome puternice din dieta mamei. S-a observat ca miscarile de deglutie (inghitire) sunt mai numeroase daca in lichidul amniotic sunt substante dulci.

Pipaitul se dezvolta curand, la finalul celei de-a treia luni de sarcina. Sensibilitatea fatului la atingere este demonstrata si de reactiile acestuia la mangaierile mamei, aceasta fiind prima legatura pe care o stabileste cu lumea de afara. In luna 6 de sarcina isi suge degetelul, un gest reflex pe care-l va pastra si dupa ce se naste.

Mirosul Mult timp s-a considerat ca mirosul, deoarece depinde de aer si de respiratie, nu face parte din dezvoltarea intrauterina. Totusi, nou nascutul recunoaste la nastere mirosul mamei sale si chiar pe cel al laptelui de mama, desi nu a intrat niciodata in contact cu acesta.

Auzul Cat timp este in burtica mamei, fatul nu se afla intr-un mediu tacut. El este inconjurat de sunete – bataile inimii, sunetelor stomacale, intestinale –  si ajung pana la el nclusiv zgomote ale lumii de dinafara. Urechea interna este formata complet intre luna 4 si luna 5 de sarcina, dar sistemul auditiv va functiona de pe la jumatatea lunii a sasea. Suntele care ajung la el sunt neclare, dar totusi, cele violente il fac sa tresara, iar muzica melodioasa si calma il linisteste.

Vederea Este ultimul simt care apare in dezvoltarea intrauterina, iar ochii raman inchisi pana prin saptamana 26 de sarcina. Se stie ca bebelusul se afla intr-un mediu intunecos, dar din luna 7 de sarcina fatul se misca la stimului intensi si contrastanti, daca mama se expune la soare sau la surse de lumina puternice.

Foto: Image Courtesy of David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net

About Echipa tati.ro

3 Comments

  1. Pingback: Cum se misca fatul in uter

  2. Pingback: Primul zambet al copilului

  3. Pingback: De ce este important testosteronul pentru organismul tau

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *