Tatal si alaptarea

By on 9 februarie 2013

lapte_matern / http://codenamemama.com/Daca tot am vorbit de implicarea tatalui in cresterea copilului, sa mai atingem un aspect, respectiv alaptarea. Studiile arata clar ca alegerea mamei e influentata major de atitudinea tatalui fata de alaptare. Iar opinia barbatului fata de alaptare e influentata de societate, de oamenii din jur, dar si de trecutul sau personal: legaturile cu propria lui mama, felul in care isi reprezinta el corpul femeii, importanta pe care o da alimentatiei si experienta lui in calitate de tata.

Fata de modelul traditional al tatalui absent din cauza muncii, care o lasa pe mama sa se ingrijeasca de copii, exista acum modelul „tatalui nou”, care este „ca o mama”. Numai ca nu de asta are nevoie bebelusul, ci de un tata care sa nu fie nici un strain, nici o a doua mama, ci un tata barbat care sa fie prezent si disponibil „full time”. Prin urmare, daca vrem ca tatal sa fie un sprijin pentru mama care alapteaza, trebuie sa i se puna la dispozitie unele informatii importante.

Poate ca nici tu nu esti convins ca alaptarea e cea mai buna varianta, poate consideri ca nu e benefica pentru corpul sotiei tale. Inainte de a-ti impune parerea, afla (de la pediatru, de exemplu) mai multe despre beneficiile laptelui de mama. De asemenea, daca sotia ta are lapte, trebuie sa stii ca, daca nu alapteaza, s-ar putea sa aiba probleme. Laptele matern este o „mana cereasca” pentru cresterea copilului: contine factori de crestere, hormoni, enzime si alte substante care cresc imunitatea si asigura cresterea si nutritia. S-a descoperit de curand ca este singura substanta umana adulta care contine mai mult de un tip de celule stem, iar aceste celule stem asigura cresterea oaselor si a muschilor bebelusului. Oamenii de stiinta abia incep sa inteleaga complexitatea acestui lapte – ei spun ca glandele mamare si laptele matern preiau rolul placentei de a dirija cresterea si dezvoltarea copilului dupa nastere.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

4 Comments

  1. Pingback: Ce urmari are prolactina marita la barbati - Tati.ro – dedicat tatilor cool

  2. Pingback: Cum se schimba viata pentru un proaspat tatic - Tati.ro – dedicat tatilor cool

  3. Pingback: 5 motive ca sa o convingi pe partenera ta sa nu inceteze alaptarea

  4. HaineDeAlaptat.ro

    19 august 2014 at 13:28

    Felicitari pentru articol, este foarte bine scris! Sprijinul taticilor chiar este foarte important in alaptare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *