12 termeni legati de sarcina si nastere pe care trebuie sa-i stii si tu

By on 17 mai 2014

Cativa termeni de baza care sunt inclusi in „dictionarul” de sarcina si nastere pe care trebuie sa-i cunosti.

11 termeni legati de sarcina si nastere pe care trebuie sa-i stii si tuAcesti termeni se refera la situatii si complicatii prin care trece sau poate trece viitoarea mama. Este bine sa-i cunosti pentru a stii in ce fel o poti ajuta si cu ce probeme se confrunta. Mai mult, cunoastere acestor notiuni de baza legate de sarcina si nastere iti sunt utile pentru a identifica o posibila problema si pentru a o convige pe partenera ta sa mearga de urgenta la un consult medical.

Preeclampsia reprezinta o complicatie ce se manifesta printr-o valoare crescuta a presiunii arteriale si un nivel proteic urinar crescut. Preeclampsia poate determina un aport insuficient de sange, ceea ce va determina nasterea unui copil cu greutate mica. Reprezinta de asemenea, una dintre cauzele de nastere prematura. Daca ramane netratata, se agraveaza si duce la eclampsie, care pune in pericol viata mamei si pe a fatului.

Nidatie sau sangerarea de fixare este un semn cert al sarcinii. Se refera la implantarea ovulul fertilizat in mucoasa uterului si se manifesta, dupa cum ii spune si numele, printr-o mica sangerare.

Cerclajul este o procedura chirurgicală care are rolul de a salva sarcina, iar scopul acestuia este sa mentina colul uterin inchis pe toata durata sarcinii.

Epiziotomia este o incizie care se face chiar inainte de delivrenta in zona musculara dintre vagin si anus (zona numita perineu) pentru a largi deschiderea vaginala si pentru a preveni situatia mai complicata de ruptura de perineu.

Dopul gelatinos se refera la sigiliul colului uterin. Acesta se afla la intrarea in uter si are rolul de a proteja fatul. Acesta este eliminat la inceputul sarcinii sub forma unei materii gelatinoase, in care se vad firicele de sange.

Cervix incompetent sau incontinenta cervicala reprezinta dilatarea si deschiderea prematură a colului caz in care se apeleaza la cerclaj.

Babes Papanicolau Test care se face regulat pentru a se detecta formatiuni maligne sau premaligne ale colului uterin. Nu este eficient pentru detactarea cancerului ovarian.

Travaliu indus Inducerea travaliului este o procedura medicala pentru grabirea nasterii care se face in cazul aparitiei unor complicatii sau a depasirii termenului nasterii.

Diabet gestational Se mai numeste si diabetul de sarcina si se produce din cauza unui necesar crescut de insulina pentru mentinerea glicemiei in limite normale, pe fondul unei secretii insuficiente de insulina de catre pancreas. De obicei, apare in saptamanile 24 – 28 de sarcina.

Ecografie transvaginala Un tip de investigatie prin care o microcamera este introdusa in canalul vaginal pentru a realiza o poza clara a fatului, a placentei si a lichidului amniotic.

Placenta praevia Reprezinta situatia in care placenta blocheaza cervixul.

Prezentatie Reprezinta felul in care se pozitioneaza fatul pentru a se naste. Felul in care se asaza acesta poate sa fie un motiv care impune nasterea prin cezariana.

 

Foto: Image Courtesy of David Castillo Dominici /FreeDigitalPhotos.net

 

About Echipa tati.ro

3 Comments

  1. Pingback: Nasterea naturala asistata. Instrumente care ajuta si grabesc nasterea

  2. Pingback: Sarcina la 12 saptamani

  3. Pingback: Simptome sarcina extrauterina (ectopica)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.