Ai un copil agitat?

By on 3 decembrie 2013

copil-agitat / suckhoedoisong.vnParca tot mai multi copii din ziua de astazi sunt excesiv de agitati. Desigur, lumea din jurul lor e agitata, inclusiv parintii lor, exista mult stres in, dar exista si alte cauze, iar unele sunt… fizice.

In SUA, intre 4 si 8% dintre copii sunt diagnosticati cu sindromul deficitului de atentie si al hiperactivitatii (ADHD). Cauzele nu sunt prea bine cunoscute. Totusi, principala cauza pare a fi ereditara. Pot juca un rol lipsa oxigenului la nastere si factorii din mediul inconjurator care influenteaza dezvoltarea creierului la fat si la copilul mic. Fumul de tigara, alcoolul, medicamentele si unele substante tozice (pesticide) contribuie si ele.

Totusi, unele cauze sunt de natura… alimentara. Un studiu din Marea Britanie, realizat in 2007, arata clar ca anumit coloranti artificiali si conservanti folositi in industria alimentara (de exemplu benzoatul de sodiu) creeaza agitatie la copii, mai ales la copiii de 3, 8 si 9 ani. Pentru acest studiu s-au folosit 3 bauturi racoritoare: una fara aditivi si doua cu diferite combinatii de coloranti si benzoat de sodiu. Copiii care au baut din sucul cu aditivi au fost mai activi, mai impulsivi si nu s-au putut concentra la fel de bine ca aceia care au baut din sucul fara aditivi. Efectele au fost mai vizibile la copiii mai mari.

S-ar parea ca si sorbatul de potasiu (obtinut din sarea de potasiu a acidului sorbic), numit si E 202, creeaza agitatie. O mama care a eliminat acest conservant din alimentatia copilului ei a observat imediat efectele (vezi povestea aici). Copilul ei s-a calmat, iar zilele in care venea mai agitat de la scoala erau zilele in care cineva ii oferea anumite alimente (dulciuri, pizza etc.) care contineau sorbat de potasiu.

Pentru a reduce efectele colorantilor artificiali si ale conservantilor, mai ales daca ai un copil prea agitat, ar trebui sa eviti alimentele semipreparate, sa alegi alimentele proaspete si sa le gatesti acasa. Legumele, fructele, tofu, pestele si carnea slaba reprezinta o baza sanatoasa pentru hrana copilului. (Nu uita ca aceste substante “agitante” actioneaza si asupra adultilor!)

Data viitoare vom vorbi despre cum poti atenua agitatia copilului, indiferent de cauza acesteia.

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.