Alimentatia copiilor in scoala: sa invatam de la modelul francez

By on 6 septembrie 2014

Alimentatia copiilor in scoala sa invatam de la modelul francezAlimentatia copiilor in scoala si invatarea acestora despre importanta unei hrane sanatoase reprezinta aspecte prioritare in sistemul francez de invatamant.

Copiii francezi sunt unii dintre cei mai sanatoasi din lumea dezvoltata, procentul copiilor supraponderali sau obezi fiind sub 20%, potrivit Essentialkids.com.au

In Franta, copiii sunt invatati despre alimentatia sanatoasa inca din momentul in care intra in sistemul de invatamant, la varsta de trei ani. Copiilor de scoala primara le este servita, in cantina scolii, de catre elevii mai mari, o masa cu patru feluri. Aceasta incepe cu o salata, apoi un fel principal cald, care include proteine si legume, un fel cu branza si apoi un desert care este, in general, un fruct. Singura bautura permisa la masa este apa, iar automatele sunt interzise de la cantinele scolare toate.

Masa de pranz dureaza, de obicei, o ora sau mai mult, fiind suficient timp pentru copii sa iasa afara si sa se joace dupa aceea.

Alimentatia copiilor in scoala: exemplul francez

Karen Le Billon este o mama din SUA care , pe durata perioadei in care a locuit in Franta, a observat ca obiceiurile alimentare ale fiicei ei s-au schimbat in bine.
Le Billon, autorul cartii “Copiii francezi mananca totul”, spune ca unul dintre primele lucruri pe care le-a observat cu privire la diferenta de pranzuri scolare in Franta este modul in care scolile si parintii vorbesc despre mancare.  „Exemplul francez sugereaza faptul ca o parte din raspunsul la epidemia de obezitate cu care ne confruntam se afla in cultura alimentara: rutina, regulile si ritualurile prin care ii invatam pe copiii nostri cum si de ce (precum si ce) sa manance,” scrie Le Billon intr-un post de pe blogul ei, Karen LeBiloon.com.

„Profesorii si parintii francezi considera ca copiii pot fi invatati sa manance la fel cum sunt invatati sa citeasca. Si cred ca aceasta este una dintre cele mai importante abilitati dobandite in copilarie „, spune Le Billion. Ea subliniaza ca exista o serie de modalitati prin care copiii francezi sunt invatati despre alimentatia sanatoasa, atat acasa cat si la scoala. “Parintii francezi isi intreaba copii Iti mai este foame? „, in loc de Esti plin?– o distinctie subtila, dar importanta”, spune Karen Le Billon.

Meniurile de pranz  sunt reglementate de catre Ministerul francez al Educatiei, care impune reguli privind cat de des sunt permise copiilor alimentele prajite (o data pe luna) si permite, ocazional, tort ocazional sau produse de patiserie din meniul de pranz.
Le Billon spune important nutritie scoli modul de abordare ajuta parintii i invete pe copii obiceiuri alimentare sanatoase lor.

Ingrediente sanatoase, din surse locale

Rebeca Plantier, care locuieste in apropierea Annecy in partea de sud a Frantei, a facut un tur prin cantina scolii copiilor ei pentru a vedea exact cum este pregatita mancarea. Plantier a observant ca toata mancarea este proaspat pregatita si ca cea mai mare parte provine din ingrediente locale. Dany Cahuzac, consilierul local responsabil de problemele scolare, i-a explicat lui Plantier in blog-ul sau filozofia lor alimente scoala. „Toate fructele noastre, legume, peste si carne sunt surse locale, unele dintre ele de la fermele locale”, a declarat Cahuzac.

„Noi facem tot posibilul pentru a varia meniurile noastre de-a lungul saptamanilor si lunilor, dar, uneori, copiilor nu le plac anumite alimente”, a spus Dany Cahuzac. „Ii rugam pe copii sa guste totul si sa ia cateva guri din mancare inainte de a spune ca nu le place un anumit fel de mancare (…)”, a adaugat Cahuzac, subliniind ca alimentatia copiilor in scoala, care trebuie sa fie echilibrata, este foarte importanta pentru dezvoltarea sanatoasa.

Adaptare dupa EssentialKids

Foto: Image Courtesy of Apolonia/ FreeDigitalPhotos.net

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.