Autoritate, dar nu autoritarism

By on 20 octombrie 2013

autoritate-parinte / 2012books.lardbucket.orgCopilul are nevoie de cineva care sa-l ghideze, caci el nu stie ce e mai bine pentru el. Iar autoritatea parintilor il ajuta sa invete care sunt lucrurile permise si nepermise in viata sociala. Frustrarea e o experienta obligatorie pe care copilul o are in timpul dezvoltarii sale, caci, pentru a trai in societate, trebuie sa invete sa renunte la satisfacerea imediata a oricarei dorinte pe care ar avea-o.

Totusi, nu trebuie sa uiti niciun moment ca iubirea si autoritatea sunt compatibile, ba chiar ca una decurge din cealalta. Intr-adevar, ii fizexi limite si interdictii copilului tau pentru ca il iubesti! Ii pui bariere… doar pentru a-l ajuta sa inainteze. Invingand obstacolele si respectand anumite reguli, copilul va castiga incredere in fortele proprii si isi va dezvolta independenta. Fara autoritate, unii copii se simt neglijati, oarecum abandonati.

Cum sa exerciti autoritatea

• Esenta autoritatii consta in comunicare. O interdictie seaca, fara explicatii, n-are niciun sens pentru copil – prin urmare, e inutila ba chiar nociva. E foarte important sa-i explici clar, in cuvinte simple, de ce ii interzici cutare sau cutare lucru.

• La fel de important este ca parintii sa se puna de acord intre ei. Daca copilul aude “Nu” de la tine si “Da” de la mami, nu va respecta regula niciodata si va specula dezacordul dintre voi.

• Autoritatea implica si faptul ca voi, parintii, respectati regulile pe care le impuneti copilului vostru. Nu uitati nicio clipa ca voi sunteti un model pentru el.

• Intotdeauna trebuie sa-i lasi copilului o mica marja de actiune (in deplina siguranta, desigur), in cadrul interdictiei.

• Nu trebuie sa-i adaugi mereu noi si noi interdictii, facandu-l sa fie tot mai frustrat. Copilul trebuie sa aiba mereu experiente noi, iar esecul are si el virtuti educative.

• Important: nu confunda autoritatea cu autoritarismul. Devii prea autoritar atunci cand ii inspiri frica si teama copilului tau, cand regulile tale sunt lipsite de logica, cand sunt nedrepte, atunci cand ii interzici sa-si exprime parerile, starile si sentimentele.

Vom continua cu alte lucruri legate de autoritate, cu sfaturi utile care te vor invata ce sa faci atunci cand copilul refuza regulile si cand e prea capricios…

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Interdictii impuse copiilor. Regulile sunt pentru toti!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.