Cand se impune nasterea prin cezariana

By on 14 mai 2014

Iata cateva motive medicale care impun nasterea prin cezariana pentru siguranta fatului si a mamei.

cand se impune nasterea prin cezarianaPlacenta Praevia

Plasarea placentei peste colul uterin si blocarea acestuia poarta numele de placenta praevia. Nediagnosticata si netratata pune in pericol viata mamei si a fatului din cauza hemoragiei care se poate produce inainte si in timpul nasterii.

In cele mai multe cazuri, placenta se afla in partea laterala sau superioara a uterului, ceea ce permite nasterea naturala. Sunt situatii in care aceasta doar atinge colul uterin, iar cresterea si expansiunea uterului o va impinge in partea superioara, rezolvand situatia de la sine. Insa daca placenta este peste col, sansele ca aceasta problema sa se „repare” singura sunt minime si se impune cezariana.

Simptom care nu trebuie ignorat Sangerarile vaginale, fara dureri, incepand din al doilea trimestru de sarcina sunt principalul semn al unei placenta praevia. In general, aceste sangerari se opresc fara tratament medical, dar revin dupa cateva saptamani.

Pozitiile vicioase ale fatului

Felul in care se pozitioneaza fatul la nastere (in termeni medicali prezentatia fatului) poate sa determine, la randul lui, complicatii si sa impuna nasterea prin cezariana. In cele mai multe cazuri, el isi ia pozitia optima pentru nastere, cu capul inainte si barbia la piept, dar sunt situatii in care pozitionarea acestuia impune cezariana de urgenta.

  • prezentatia pelviana: bebelusul se afla cu sezutul sau cu picioarele inainte. Travaliul este lung, chinuitor, iar riscul de mortalitate fetala este mare. In acest caz, vorbim de mai multe situatii: bebelusul iese cu sezutul inainte, iar picioare ii sunt dupa urechi, bebelusul are picioarele incrucisate si iese cu sezutul inainte, sezutul este pozitionat mai sus in uter, iar unul sau ambele picioruse atarna in cervixul uterin (in acest caz, prima oara ies piciorusele ), coapsele in extensie si gambele flexate (in genunchi).
  • prezentatie umerala: bebe este de-a curmezisul uterului si ar trebui ca la nastere sa-si elibereze prima oara un umar. Daca doctorul nu reuseste rasturnarea si repozitionarea  fatului inainte de nastere, se impune nasterea prin cezariana.
  • prezentatia faciala si prezentatia frontala sunt, la randul lor, situatii care necesita nasterea prin cezariana.

Foto: Image Courtesy of Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Varsta mamei poate sa influenteze nasterea?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.