Cat creste la pubertate

By on 1 iunie 2013

cat-creste-copilul-in-adolescenta / http://www.wikihow.com/Copilul tau adolescent e nelinistit fiindca i se pare ca creste ca vrejul de fasole din poveste? Sau e suparat ca nu creste deloc? I se pare ca picioarele ii cresc mai repede decat restul corpului sau se plange ca arata ca un fir de ata? Iata ce ii poti spune despre cresterea la varsta adolescentei.

Parintii. Spune-i ca, in functie de inaltimea ta si a mamei, el poate evalua cam ce inaltime o sa aiba in final, caci genele ereditare ii vor conditiona statura de adult. Pentru a-si estima inaltimea cu aproximatie, pune-l sa adune inaltimea ta si inaltimea mamei lui, apoi sa imparta la 2. Daca e baiat, va adauga 6,5 la rezultat. Daca e fata, va scadea 6,5 din rezultat.

Si stramosii conteaza! Originile geografice ale stramosilor lui sunt si ele un indicator. In Europa, de pilda, exista o diferenta clara intre nord si sud. Danezii sunt cei mai inalti dintre europeni – 179 cm barbatii, 166 cm femeile, iar portughezii sunt cei mai scunzi – 169 barbatii, 158 femeile.

O sa fie mai inalt decat tine si decat mami? Si conditiile de viata influenteaza inaltimea. Faptul ca astazi bolile infectioase sunt mult mai putine ca in trecut si alimentatia mai bogata in proteine explica de ce ritmul de crestere s-a modificat atat de mult in ultima suta de ani. Intre anii 1850 si 1950, sfarsitul cresterii s-a devansat de la 25 la 18 ani, iar ciclul de la 16 la 13 ani. Din 1900, europenii au crescut, in medie, cam un centimetru la fiecare 10 ani. Prin urmare, daca e fata va creste mai inalta decat mama ei, iar daca e baiat va fi mai inalt decat tine.

Partile corpului nu cresc simultan. “Picioruse” de chinezoaica sau “talpi” de Yeti? La pubertate, corpul nu creste in mod armonios. Cresterea incepe cu membrele inferioare, care se opresc din crestere cam la 13 ani la fete si la 15 ani la baieti. Trunchiul continua sa se alungeasca pana la 16 ani la fete si la 18 ani la baieti. Cat de mult? Se poate estima asta in functie de… picioare! Lungimea definitiva a labei piciorului (in centimetri) reprezinta cam 15% din inaltimea lui ca adult. Daca ii plac calculele, spune-i ca lungimea palmei este 11% din inaltimea finala, lungimea piciorului este 48%, iar trunchiul (in pozitia asezat) este cam 52%.

About Echipa tati.ro

One Comment

 1. paula

  9 februarie 2018 at 12:02

  Buna ziua.

  Am 2 copii. O fetita care are 14 ani si are 1.71 m -54 kg, si un baiat 12 ani 1.70 m ,80 kg ( e putin mai solid ) .Baiatul face fotbal de 4 ani e portar.

  Noi ca parinti avem urmatoarele inaltimi : eu 1.60,iar sotul 1.74. Intrebarea mea baiatul se va mai inalta ? ( eu as dori 1.85 -1.87m ar fi superr pt. un portar.

  Am fost la un endocrinolog i-am facut analizele.Inca nu e in perioada de purbertate,nu are probleme cu tiroida.Trebuie sa reducem painea…mesele sa nu mai fie haotice,etc…

  Raspunde la intrebare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *