Cateva lucruri despre timiditate

By on 1 octombrie 2013

copil-timid / www.dailyherald.comMulti copii sunt etichetati drept timizi. Daca o sa studiezi un pic termenul, s-ar putea sa nu mai consideri timiditatea ceva negativ. Ea poate fi un dezavantaj sau, dimpotriva, un ajutor pentru copil – depinde de modul in care el o “utilizeaza”.

• Timiditatea poate fi un avantaj. In primul rand, trebuie sa stii ca este vorba de o trasatura a personalitatii, nu de o vina! Multi oameni valorosi sunt timizi. In general, sunt ascultatori, atenti si creeaza in jurul lor o atmosfera placuta fara macar sa trebuiasca sa spuna ceva. Prin urmare, daca ai un asemenea copil, nu e nevoie sa te tot scuzi: “E timid…” Si in niciun caz in fata lui! Nu e o greseala sa fii timid, chiar daca unii oameni cred ca a fi timid inseamna a avea o problema. De exemplu, o proasta imagine despre sine. De cele mai multe ori, aceasta eticheta e nedreapta, caci acesti copii au o imagine de sine foarte solida. Au, in plus, o liniste interioara care radiaza – daca extrovertitii ar avea rabdare sa stea un pic linistiti, ar simti-o… Parintii se ingrijoreaza cand copiii lor dau semne de neliniste atunci cand e multa lume in jur. Sunt doar timizi sau au alte probleme? Lucrurile stau asa: un copil timid, dar sigur pe el are contact vizual cu ceilalti, e politicos si e fericit cu el insusi, doar ca e tacut, linistit. Comportamentul lui este bun, in general; e un copil simpatic, toata lumea se simte bine langa el.

Unii copii timizi sunt, intr-adevar, mai introvertiti si mai tematori. Au nevoie de timp pentru a relationa cu strainii. Ii studiaza cu atentie, ca sa vada daca merita sa aiba o legatura cu ei. Dar, atunci cand isi fac un prieten, si-l fac pe termen lung sau pe viata. Adeseori, copiii timizi au o pace interioara perfecta, iar timiditatea e doar un mod de a o proteja. Ideea e sa vezi partea pozitiva a timiditatii.

Doi parinti au mers la scoala, iar invatatoarea le-a spus: “Andrei e timid, nu-i asa?” “Da, Andrei este mai rezervat, mai circumspect”, au raspuns ei. Ceva mai incolo, a zis: “Andrei e foarte tacut.” Ei au spus: “Da, este foarte atent si concentrat.” Discutia a continuat, iar invatatoarea si-a dat seama ca parintii lui Andrei vedeau aceasta trasatura a personalitatii sale ca pe una pozitiva. Pe parcursul anului scolar, invatatoarea a inceput sa-l respecte tot mai mult pe baiatul linistit, blond, din banca a doua, care a devenit un elev constiincios si iubit de toata lumea.

• Cand timiditatea este un dezavantaj. La unii copii, timiditatea este manifestarea unor probleme interioare, nu a unei paci interioare. Acestia sunt mai mult decat timizi, ei se retrag, renunta. Evita contactul vizual si au probleme comportamentale. Cei din jur nu se simt foarte bine in prezenta lor. Acesti copii actioneaza mai mult din frica si teama decat din pace si incredere in sine. Daca am cauta mai adanc, am afla ca acesti copii au si motive sa fie tematori.

Vom continua discutia intr-una din zilele urmatoare.

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.