Ce este dislexia?

By on 6 octombrie 2013

dislexie copii / successforkidswithhearingloss.com Majoritatea oamenilor invata usor sa citeasca si sa scrie, cumva de la sine. Totusi, este vorba de procese foarte complexe pentru creierul nostru. De aceea, nu este de mirare ca multi copii au probleme cu aceste activitati. Din pacate, unii au probleme mai mari…

Cam 15-20% din populatia SUA are dislexie, o dizabilitate in domeniul cititului. Cam 5-10% dintre elevii americani au dizabilitati de invatare, dislexia fiind cea mai frecventa dintre ele. In Romania, datele nu sunt centralizate. Dislexia cauzeaza frustrare si scade increderea de sine (mai ales cand este descoperita tarziu), caci cei afectati se simt in inferioritate fata de cei din jur. Vestea buna e ca acum dislexia este descoperita devreme, iar copiii pot fi ajutati sa-si imbunatateasca mult abilitatile.

Cand vad rezultate slabe ale copilului la scoala sau cand vad ca el abia poate citi cateva randuri dintr-o carte, parintii isi pun intrebari: este lenes, neatent, nu e atat de inteligent precum pare? In plus, copilul devine tot mai frustrat si mai descurajat, caci ramane tot mai mult in urma fata de colegii lui la scoala.

Astazi, se stiu multe lucruri despre dislexie. Stim ca dislexia nu are nicio legatura cu inteligenta. Ea este cauzata de modul diferit in care creierul proceseaza informatia. Cei cu dislexie au greutati in a procesa informatia atunci cand vad un cuvant scris. Au dificultati in a lega sunetele de literele care le corespund sau in a descifra sunetele care, impreuna, formeaza un cuvant. Pentru ca citesc si scriu foarte greu, copiii dislexici progreseaza greu in scoala, caci scrisul si cititul sunt abilitati de baza in invatare. De asemenea, au probleme la matematica. Cauza dislexiei nu este cunoscuta, dar mostenirea genetica are un rol important.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Cum ajuti un copil cu dislexie | Tati.ro - dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.