Ce nevoie avem de glucide in alimentatie?

By on 22 aprilie 2014

Am discutat despre proteine, am dezbatut ce sunt lipidele si importanta acestora pentru organism, a venit momentul sa vedem ce nevoie avem de glucide in alimentatie.

Ce nevoie avem de glucide in alimentatieDespre glucide toata lumea stie ca ingrasa, iar cei care au probleme legate de glicemie urmaresc cu atentie indicele glicemic (IG) – un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange.

Dar, dincolo de aceste aspecte, stiai ca glucidele sunt substante organice naturale, necesare pentru desfasurarea normala a tuturor proceselor metabolice, ca ajuta la sinteza proteinelor si la arderea completa a grasimilor? Sunt formate din carbon, hidrogen si carbon si valoarea lor calorica este de 4 calorii pe gram de substanta.

Glucide simple si glucide complexe. Nu toate glucidele sunt dulci

Glucidele simple, denumite, de asemenea, zaharuri rapide sunt rapid absorbite de catre mucoasa digestiva si au un gust dulce. Ele se gasesc mai ales in fructe, dulceturi, bomboane, prajituri etc. Fiind rapid absorbite, ele cresc glicemia foarte repede si, daca nu sunt consumate rapid, prin efort fizic, sunt depozitate sub forma de grasime.

Glucidele complexe (polizaharidele) sunt constituite din asamblarea a numeroase molecule de glucide si nu au, in general, un gust dulce. Se absorb treptat in sange si nu cresc rapid nivelul glicemie. Exemple de glucide complexe: amidon, fibre alimentare.

Raportul trebuie sa fie de o treime glucide simple si doua treimi glucide complexe, in caz contrar, principala tulburare a metabolismului glucidelor este diabetul.

Sursa de glucide in alimentatie se afla aproape exclusiv in alimentele de origine vegetala: fainuri de cereale, amidon din cartofi, zaharuri din fructe si zarzavaturi etc. Glucidele de origine animala sunt reprezentate de lactoza din lapte si glicogenul din ficat.

Foto: Image Courtesy of Apolonia/ FreeDigitalPhotos.net

 

 

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.