Ce se intampla cand copilul tau doarme

By on 3 august 2013

etapele somnului / kootation.comAm putea zice ca somnul este o perioada… in care nu se intampla nimic. Nu e chiar asa: in somn se intampla foarte multe lucruri. Afla ce anume si cand este copilul tau mai sensibil la zgomotele din jur. Somnul are cinci etape: iata-le mai jos!

1 – Creierul coordoneaza felul in care dormim. In prima etapa, el le “ordona” muschilor sa se relaxeze, iar inimii, sa bata ceva mai lent. Temperatura corpului scade putin.

2 –  In scurt timp, se trece in etapa somnului… usor, in care copilul poate fi trezit cu usurinta. De exemplu, daca aude o masina afara sau daca fratele lui il inghionteste, probabil se va trezi.

3 – A treia etapa este a unui somn mai adanc, numit si “slow-wave sleep” (SWS). Presiunea sangelui in artere scade, iar corpul nu mai e sensibil la temperatura din jur – practic, copilul nu mai simte daca e prea cald sau prea rece in camera. Din acest somn se va trezi mult, mult mai greu. Vorbitul in somn (si mersul in somn!) se intampla cam in aceasta etapa.

4 – Vine apoi somnul cel mai adanc, considerat tot SWS. E si mai greu sa-l trezesti din acest somn, iar daca o faci va fi confuz timp de 5 – 10 minute. Si in aceasta etapa sunt posibile vorbitul si mersul in somn.

5 – REM inseamna “rapid eye movement”, adica miscarea rapida a ochilor. Toti muschii sunt complet relaxati, insa ochii se misca in orbite foarte rapid, in spate si in fata. Inima bate mai repede, iar respiratia nu mai e atat de regulata. Este etapa in care copilul tau (la fel ca noi toti) viseaza.

In somn, la fiecare 90 de minute se repeta etapele 2, 3, 4 si REM, pana dimineata. Pentru cei mai multi copii, asta inseamna de patru, cinci ori pe noapte. Cine zicea ca somnul e ceva plictisitor?

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *