Ce si cum aude bebelusul de o luna

By on 6 iulie 2015

Ce si cum aude bebelusul de o lunaBebelusul de o luna este familiarizat cu sunetele lumii inconjuratoare inca din uter. Totusi, este nevoie de timp ca sa inteleaga ceea ce se petrece in jur.

Copilul distinge sunete inca de cand se afla in uter. Bataile inimii mamei, zgomotele stomacului, ale plamanilor ei cand se umplu cu aer, curgerea sangelui prin vene, vocea ei si vocile celor din jur fac parte din universul lui inca dinainte de a se naste.

Dupa nastere, sunetele lumii exterioare devin puternice si clare. Vei observa ca bebelusul se poate speria de latratul neasteptat al unui catel, dar se calmeaza la zumzetului diverselor electrocasnice sau la zgomotul dusului (in acest caz vorbim despre sunetele albe, asemanatoare cu cele distorsionate de placenta si de lichidul amniotic, care ajungeau la fat).

Copilul adora sa auda vocea mamei si a tatalui, asa ca nu te sfii sa canti, sa vorbesti, sa ai o „conversatie” cu bebelusul: daca iti auzi copilul scotand un sunet, repeta-l si asteapta-l sa te imite sau sa scoata altul.

S-a observat ca bebelusul de o luna reactioneaza cel mai bine la vocea mai inalta, de unde si tendinta adultilor de a-si subtia vocea in prezenta unui copilas.

Este fascinat de muzica (stiai ca bebelusul aude muzica inca inainte de a se naste?) si de zgomotole produse de activitatile cotidiene – clinchetul veselei, zornaitul obiectelor, jucarii muzicale. Cand nu doarme, adu-l in apropierea locului in care familia isi desfasoara activitatea pentru a auzi vocile si sunetele „normale”ale unei zile.  Daca te intrebi ce vede bebelusul de o luna, citeste si Ce vede bebelusul in prima luna de viata.

Foto: Guliver/ Thinkstock

 

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.