Ce te faci cu un copil lenes?

By on 30 noiembrie 2013

copil-lenes / www.lamanlibrary.orgAi un copil prea lenes, exagerat de lenes? Nu dispera: atata vreme cat are puls si respira, cu siguranta ca exista o motivatie care il va face sa actioneze! Totul e sa stii sa o descoperi.

Te poti trezi ca copilul tau, la un moment dat, sa zicem pe la varsta de 9 ani, refuza sa-si mai faca temele. Un detaliu care poate arunca intreaga casa in aer. Discutii, argumente, certuri, amenintari sau, dimpotriva, recompense, “spagi” pentru ca el sa munceasca. O nebunie! In scurt timp vei epuiza toate solutiile de moment.

Sa vedem intai care ar fi cauzele lenei. Sunt multe. Poate fi sindromul ADHD, care il face pe copil sa nu se poata concentra asupra unei anumite activitati, cum ar fi tema de casa, chair daca poate sta ore in sir pe un joc video. Poate fi o dislexie ascunsa, care la suprafata pare lene. Poate fi pur si simplu surmenajul cauzat de cantitatea prea mare de cunostinte care ii este livrata copilului la scoala – acasa, nu va mai dori sa auda de lucrurile pe care le aude zi de zi in clasa. Insa unii copii pot fi lenesi chiar daca sunt inteligenti si nu au nicio problema de genul celor de mai sus. Ce e de facut cu ei?

In primul rand, trebuie sa stii ca a folosi eticheta “lenes” nu te ajuta deloc, la fel cum nu ajuta “prost”, “nebun”, “rau”. Folosind acest cuvant il invinovatesti pe copil fara sa explici de ce. “De ce nu-si face Ionel temele? Pentru ca e lenes. De unde stii ca e lenes? Pentru ca nu-si face temele?” Un cerc vicios din care nu mai iesi.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *