Cititul, un dar de pret pe care il faci copilului tau

By on 25 iulie 2014

Cititul, un dar de pret pe care i-l faci copilului tau„Dragostea pentru citit este unul dintre cele mai importante cadouri pe care il poti face copilului tau”, a declarat Kathryn Au, presedintele Asociatiei Internationale a Cititorilor (IRA) pentru Parents.com.

Familiarizeaza-l cu cartile de la cateva luni

Poti sa incepi devreme, inainte de un an. Daca-l strangi la piept in timp ce priviti impreuna o carte ilustrata, o sa-l inveti pe copilul tau sa asocieze cartile cu senzatia de confort. „Puteti sa cititi impreuna cartea de telefon si copilul o sa fie fericit pentru ca are toata atentia ta”, spune, in acelasi context,  Jon Scieszka, ambasador pentru literatura tineretului.

Cum il familiarizezi cu cititul

Citeste-i rar!

Parintii au tendinta de a citi repede. Nu te grabi, citeste rar, pronunta tot cuvantul si lasa pauza intre propozitii. In acest fel, creezi o atmosfera relaxata, ii dai copilului timp sa inteleaga intreg mesajul si sa intre in povestire.

Fii povestitor de-a lungul intregii zile

Ajuta-ti copilul sa denumeasca obiectele si descrie-i actiunile pe care le faci („Acum pun supa la incalzit”, „Acum te incalt sa iesim la joaca” etc.)

Fii amuzant in timp ce citesti

Daca citesti monoton, copilasul se va plictisi curand. Priveste-l in timp ce-i citesti, transmite-i sentimente si stari, acopera-ti si descopera-ti zambetul cu cartea (ca un fel de cucu-bau). Experienta va fi mai amuzanta pentru copil.

Reciteste-i povestirile

Copilului ii place sa asculte povestile pe care le-a mai auzit. In plus, prin repetitie va ajunge sa le invete si sa-ti povesteasca chiar el ce se intampla.

Cum alegi carti pentru bebelusi

  • Alege carti cu coperti rezistente – o sa incerce sa le guste, sa le mestece, va curge putina saliva peste ele etc.
  • Sa aiba putine cuvinte sau deloc
  • Sa contina desene mari cu obiecte pe care le recunoaste, care fac parte din universul lui de viata.

Sursa: Parents.com

Foto: Image Courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.com

 

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.