Copii crescuti de un singur parinte

By on 2 noiembrie 2013

parinte-despartit / helpchildrenwithdivorce.com Familiile cu un singur parinte, monoparentale, sunt tot mai multe, din cauza ca multi parinti tineri divorteaza. Oare un copil care creste cu un singur parinte este afectat de acest fapt?

Copilul si va pune, in mod inevitabil, intrebari in legatura cu acest lucru. Va incerca sa inteleaga situatia si va incerca sa-si gaseasca un nou loc in cadrul familiei. Ceea ce este important sa faca parintele care il creste este sa incerce sa raspunda la toate intrebarile lui si sa-l deculpabilizeze. Copilul trebuie sa stie, in mod obligatoriu, ca nu el este vinovat de aceasta situatie, de separarea parintilor sai.

Trebuie sa-i spui adevarul? Daca e si cazul tau, trebuie sa stii ca, in masura in care poti face asta, da, trebuie sa-i spui adevarul. Daca nu, copilul s-ar putea sa-si puna singur intrebari prea grave si grele pentru varsta lui. Specialistii in psihologie spun ca nu e bine sa ii ascunzi lucruri. In primul rand ca el intelege, nu e prost sau “prea mic”, in al doilea rand se simte foarte prost cand ii ascunzi lucruri, simte ca nu ai incredere in el. Daca ii explici lucrurile cu claritate, intr-un mod adaptat varstei lui, cu cuvinte pe care sa le inteleaga, el nu se va mai simti vinovat si va putea creste armonios, fara rani in suflet.

Are copilul nevoie de mai multa atentie? Depinde de situatie si de relatia pe care el o are cu tine si cu mami. Daca a avut o relatie foarte apropiata cu mami, iar ea pleaca, copilul va resimti despartirea mai dureros. In mod evident, separarea parintilor il tulbura pe un copil, indiferent de varsta. Nu se poate spune care a varsta la care divortul parintilor ar fi mai simplu de acceptat de catre copil. Uneori, el poate avea mici probleme in invatarea anumitor lucruri la scoala. Desigur, va fi trist, poate avea anumite anxietati, poate fi uneori furios – la fel ca tine. Totusi, daca ai rabdare, daca stii cum sa comunici cu el, va depasi momentul si va creste, se va dezvolta in mod normal.

Ce se intampla daca in familie apare “un nou parinte”? In ciuda a ceea ce am putea crede, atunci cand iti gasesti un nou partener de viata, lucrurile se intampla fara dificultati. Mai mult, copilul va fi multumit ca tati zambeste din nou, ca e fericit din nou, alaturi de o alta persoana. Da, poate exista o oarecare opozitie din partea copiilor de 4, 5 ani, mai ales din partea fetitelor (alaturi de gelozie), dar aceasta se va regla rapid. Pana la urma, un nou membru in familie inseamna si un nou partener de joaca! Iar faptul ca lucrurile intra din nou pe un fagas normal, ca bucuria inlocuieste tristetea este foarte important pentru copil, care se va adapta noii situatii.

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.