Copiii invata chiar si atunci cand nu te astepti!

By on 11 aprilie 2013

copil-se-joaca-invata-notiuni-matematica / http://www.babybrowns.com/Am mai vorbit despre gradinita, despre ce ar trebui sa invete copilul tau acolo la 2, 3 si 4 ani. Poti reciti articolele “Ce ar trebui sa invete copilul la gradinita” si “Ce invata copilul la 3 si 4 ani“. Pana in jurul varstei de 5-6 ani, pana la anul pregatitor (introdus in Romania din anul scolar 2011/2012), copilul tau chiar invata o multime de lucruri. Si, chiar daca ti se pare ca e vorba mai mult de jocuri si distractie, o sa fii surprins sa afli cat de multe aptitudini isi dezvolta copiii cu ajutorul lor. Iata-le!

Povestirea. Chiar si numai ascultand-o si privind-o pe educatoarea lui citind o poveste oarecare, copilul tau se obisnuieste cu lucrurile de baza legate de scris si citit, cum ar fi faptul ca se citeste de la stanga la dreapta, invatarea literelor etc. Uneori, o sa-l vezi “citind” si pe el din carti, din reviste, intorcand paginile si povestind ceea ce vede – o veritabila prefigurare a cititului propriu-zis.

Jocurile de tip puzzle. Jocurile de tip Lego, puzzle si in general cele in care trebuie aranjate piese ii invata pe copii sa-si imbunatateasca aptitudinile motorii, concentrarea si coordonarea ochi-mana. In plus, faptul ca lucreaza independent le exerseaza abilitatea de a rezolva probleme singuri.

Arta. Markere, creioane colorate, pensule, foarfeci si adeziv – toate sunt unelte care dezvolta abilitatile motorii de finete si coordonarea ochi-mana. In plus, copiilor le place foarte mult sa vorbeasca despre creatiile lor, despre “operele lor de arta”, iar asta inseamna un exercitiu suplimentar in domeniul vorbirii si al exprimarii de sine.

Cuburile. Jucandu-se cu cuburile, copilul tau invata notiuni matematice de baza – le numara, le identifica formele, le compara marimile. Construind case, castele, drumuri, el invata sa “simta” spatialitatea, lucru care ii va folosi mai tarziu la geometrie si la fizica.

Observatii stiiintifice. Da, chiar si hamsterul sau broastele testoase din holul gradinitei sunt “instrumente” perfecte pentru observarea fiintelor vii, a felului in care cresc si a lucrurilor de care au nevoie pentru a creste! Alte instrumente stiintifice, cum ar fi lupa si cantarul, ii ajuta pe copii sa examineze, sa experimenteze, sa estimeze, sa puna intrebari si sa gaseasca solutii la probleme.

Joaca in exterior. Joaca copiilor de gradinita la locul de joaca de afara poate parea haotica pentru un adult, insa aceasta activitate ii ajuta sa inteleaga mai bine ce anume pot face corpurile lor. Copiii au nevoie de miscare, trebuie sa experimenteze cum sa-si controleze echilibrul, cum sa-si coordoneze mai bine miscarile, membrele, respiratia, cum sa-si dezvolte musculatura. In plus, activitatile de grup la locul de joaca ii invata pe copii cum sa coopereze unii cu altii, deci au si un rol social.

Cercul temporal. Invata sa spuna “Buna dimineata”, invata sa stea pe scaun rabdator si sa asculte, invata sa vorbeasca, sa socializeze, apoi discuta cu tine despre evenimentele care s-au petrecut in ziua respectiva – toate aceste lucruri sunt foarte importante pentru copilul tau. Fiecare lucru se face la timpul lui, si asta in fiecare zi – este un fel de ritm pe care il urmam cu totii. Aceste lucruri reprezinta o foarte buna exersare a abilitatilor de care va avea nevoie mai tarziu, in anul pregatitor si la scoala.

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.