Cum il poti ajuta sa adoarma

By on 28 iulie 2013

copil-doarme / www.todaysparent.comMulti copii nu au nicio problema cu adormitul, le vine in mod natural. Vorbim aici de copii mai mari, nu de bebelusi. Altii, in schimb, amana cat pot momentul, ar mai vrea sa se joace, sunt agitati, se foiesc in pat, vorbesc si spun ca nu pot adormi (sau ca “nu stiu” sa doarma). Despre importanta somnului am vorbit in articolul “De ce e important somnul“. Iata acum cateva lucruri prin care il poti ajuta pe copilul tau sa se linisteasca seara si sa adoarma la timp.

• Incearca sa-l culci (si sa te culci si tu) la aceeasi ora in fiecare seara. Acest lucru va crea o anumita rutina pentru organismul tau.

• Inainte de somn, fa anumite lucruri care il calmeaza, care si ele vor deveni o rutina. Poate fi vorba de o baie calda, de cantatul unui cantecel sau de cititul unei povesti frumoase etc.

• Evita sa-i dai sa bea seara bauturi care contin cafeina sau energizante, cum ar fi asa-numitele ice tea sau cola.

• Nu-i pune televizor in camera, chiar daca deja e adolescent. Cercetarile au indicat ca acei copii care au televizor in camera dorm mai putin. Nici adultii nu dorm bine daca au televizor in camera! Daca totusi are televizor, opreste-i-l cand vine ora de culcare.

• Nu-l lasa sa se uite la desene animate sau filme infricosatoare (cu fantome, monstri etc.), mai ales seara, pentru ca uneori acestea il pot impiedica sa adoarma.

• Daca copilul tau e mai mare si face deja exercitii fizice, nu-l lasa sa le faca seara, ci dimineata. In felul acesta, va dormi mai bine.

• Invata-l sa-si foloseasca patul numai si numai pentru dormit, nu si pentru alte lucruri, cum ar fi cititul, facutul temelor, jucatul sau vorbitul la telefon. In acest fel, ii obisnuiesti corpul sa asocieze patul doar cu somnul.

• Daca observi ca copilul tau are probleme cu adormitul 2-3 zile la rand (sau daca iti spune el asta), vorbeste cu el si relaxeaza-l inainte de somn. S-ar putea ca o simpla discutie despre somn si culcare sa-l faca deja sa caste…

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *