Cum linistesti un copil prea agitat?

By on 23 martie 2013

copii-sport-activititate / http://www.joycevanseters.com/Uf, copilul tau n-are stare! Acasa, rareori exista cateva clipe calme. La gradinita sau la scoala, nu poate sta pe scaun, scapa obiectele din mana… Ce poti face ca sa-l linistesti?

In acest caz, nu prea exista solutii miraculoase. Ii poti propune, desigur, o activitate care ii readuce calmul, cum ar fi sportul, teatrul, pictura, muzica sau dansul. Totusi, asta nu inseamna sa nu fi preocupat de a intelege ceea ce traieste el de fapt, in sufletul lui.

In cazul sportului, de pilda, pe langa refularea fizica, disciplina il obliga sa respecte regulile si il obliga sa se alinieze, sa se compare si sa se confrunte cu cei din jur. Toate aceste lucruri sunt bune, caci il vor ajuta sa-si canalizeze energia, sa se controleze. Insa oboseala nu inlatura angoasele…

Vorbind de ecrane (de televizor, de jocuri video, tableta etc.), e clar ca acestea capteaza atentia copilului. Problema este ca el ramane pasiv in fata lor! Timpul petrecut in fata ecranului nu schimba nimic din starea initiala a copilului. Odata ce televizorul este stins, el isi reincepe agitatia.

Seara, si mai ales in momentul culcarii, agitatia poate fi foarte accentuata. In acest caz, ar trebui sa te intrebi daca ritmul copilului este respectat. Incearca sa-i propui o gustare-cina pe la ora 18:00, daca e posibil, in loc sa lasi cina familiala sa se transforme intr-un circ sau intr-un camp de bataie.

In momentul culcarii, este vorba de angoasele separarii de parinti, uneori de frica de noapte. Fiecare familie isi inventeaza un ritual propriu, care poate cuprinde cantecele, povesti etc. Ar trebui sa-l intrebi si pe copilul tau ce anume il nelinisteste si ce anume i-ar spori siguranta.

Vestea buna este ca, asa dupa cum se spune, timpul le rezolva pe toate… Odata cu cresterea, copiii se linistesc, perioadele linistite devin tot mai frecvente. E adevarat insa ca un copil foarte agitat nu va fi niciodata un adult foarte calm!

Prin urmare, linistirea copilului necesita timp si rabdare din partea ta, caci se obtine treptat, progresiv. Ceea ce trebuie sa eviti este sa-l “inchizi” pe copil in comportamentul lui punandu-i eticheta de “copil agitat” si renuntand sa mai cauti solutii.

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Sindromul bebelusului scuturat

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.