Cum sa crestem copii echilibrati

By on 26 septembrie 2013

copil-fericit / stepoutdoorscolorado.comVorbeam despre ce spune stiinta cu privire la modul in care ar trebui sa ne crestem copiii pentru ca ei sa fie fericiti, sanatosi si puternici fizic si psihic (vezi articolul “Ce spune stiinta”). Astazi continuam lista cu lucruri verificate prin studii si cercetari solide de specialitate.

• Nu tinti perfectiunea! Nimeni nu e perfect, asa ca nu te tortura singur ca reusesti sa fii parintele perfect. Potrivit unui studiu publicat in 2011 in revista americana “Personality and Individual Differences”, proaspetii parinti care considera ca societatea asteapta de la ei perfectiunea sunt mai stresati si mai putin increzatori in capacitatea lor de a creste copii. Si nu e de mirare! Asa ca fa un mic efort si ignora presiunea – vei deveni un parinte mai relaxat, deci mai eficient.

• Tine cont de sanatatea ta psihica! Daca simti ca devii oarecum depresiv uneori, cere ajutor. Pentru binele tau si al copilului. Cercetarile arata ca parintii depresivi se chinuie sa-si creasca copiii si de multe ori nu au reactie la plansul bebelusului. Parintii depresivi sunt negativisti, pesimisti, iar acest lucru contribuie la stresul copiilor lor, potrivit unui studiu din 2011. Acesta a a arata ca copiii crescuti de mame si tati depresivi se streseaza mai usor in anii premergatori scolii. Vestea buna este ca poti invata sa fii pozitiv chiar si atunci cand esti depresiv.

• Lasa-l sa comenteze un pic! Copiii si mai ales adolescentii care le raspund obraznic parintilor sunt greu de suportat. Dar aici cercetarile arata un lucru foarte interesant: faptul ca ei isi argumenteaza pozitia si o tin pe-a lor cu orice pret are legatura cu faptul ca ei vor sa scape de presiunea pe care o exercita prietenii si colegii, in viata din afara casei. Cu alte cuvinte, autonomia pe care ei si-o exerseaza acasa le dezvolta autonomia fata de prieteni. Nu te ingrijora – studiul nu sugereaza ca copiii ar trebui sa aiba o relatie de adversitate cu parintii lor. De altfel, o relatie stransa intre baieti si mamele lor, de exemplu, are ca efect o independenta mai mare fata de presiunea prietenilor. Adolescentii au nevoie sa-si exerseze independenta, sa lupte pentru ideile lor, dar pe de alta parte au nevoie si de sprijinul parintilor.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Olga Levancuka: Putin egoism din partea parintilor nu strica

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.