Cum sa devii mai relaxat

By on 31 august 2013

fii-calm / www.babatude.comVorbeam in una din zilele trecute despre faptul ca, de multe ori, parintii de astazi se transforma in niste supraparinti, in niste hiperparinti. Isi educa copiii incarcandu-i cu cunostinte intelectuale si fiind supraprotectori, controlandu-i total. Ti-am prezentat in articolul “Nu mai fii un hipertata!” cateva metode prin care te poti calma un pic. Iata mai jos alte sugestii pentru a-ti creste copilul intr-un mod mai relaxat.

• Pe scurt, ideea este sa faci ca fiecare interactiune dintre voi sa fie pozitiva. Multe lucruri poate ca ti se vor parea dificile, pentru ca ai deja anumite obiceiuri care ti s-au fixat inca din copilarie… Dar concentreaza-te pe interactiunile viitoare – incearca sa faci chiar din cea de astazi una pozitiva. Si… nu te agita atunci cand o dai in bara si poate ca iti iesi din minti sau n-ai rabdare – cere-ti scuze si mergi mai departe!

• Nu-l mai supraeduca. Si parintii, si scolile ii “indoapa” pe copii cu cunostinte. Dar copiii invata in mod natural, de la sine! Nu-l mai forta sa invete ceea ce crezi tu ca trebuie sa invete. Incurajeaza-l sa exploreze, sa caute, sa citeasca, sa-si imagineze. Fa-l curios – daca e curios in legatura cu ceva, cu siguanta va dori sa invete lucruri despre acel ceva. Daca-l fortezi, va face ceea ce-i spui, dar nu va invata prea mult si oricum nu va invata cu inima deschisa.

• Ia o pauza si schimba perspectiva. Intrerupe-te pentru cateva minute din ce faci, ia o mica pauza si incearca sa privesti lucrurile din perspectiva copilului tau. Te infurii doar pentru ca tu vezi lucrurile numai din perspectiva ta. Copilul tau are o cu totul alt punct de vedere, vede lucrurile altfel. Daca tu intelegi cum vede el lumea, n-o sa te mai enervezi pe el, ci o sa inceerci sa faci ca lucrurile sa fie mai bune pentru el.

Vezi care este adevaratul lui motiv. Daca copilul tau isi iese din pepeni, incearca sa vezi de ce se intampla asta si sa actionezi pentru a satisface respectiva nevoie. Vezi ce necesitate are si gaseste o modalitate de a o satisface. Retine: copilul tau este deja perfect, este perfect asa cum este el! Nu trebuie sa il schimbi! Nu trebuie sa il modelezi tu astfel incat sa devina “omul perfect”.

La final, relaxeaza-te. Dupa ce ai tinut cont de toate cele de mai sus, retine si asta: bucura-te de fiecare moment impreuna cu copilul tau, pentru ca aceste momente sunt putine, nu dureaza… Cand copilul tau ajunge la 15, 16 ani, vei zice: “Ce repede a trecut copilaria, intr-o clipa!” De aceea, savureaza timpul pe care il petreci cu el si fa din fiecare clipa una fericita. Niciodata nu vei regreta aceste momente de fericire,  clipele in care spui DA, in care iti lasi copilul sa se joace, in care te opresti din a-l controla si incepi sa-l iubesti asa cum este el.

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.