Cum sa-i alungi plictiseala

By on 21 iulie 2013

copil-plictisit / anxietyfreechild.comMulti copii se plictisesc, am mai vorbit de curand despre acest lucru in articolul “Tati, m-am plictisit!” Nu e un lucru foarte rau, ba chiar are si niste avantaje. Astazi iti spunem insa ce poti face pentru a-l invata pe copilul tau cum sa isi gaseasca preocupari.

• Ca sa previi plictiseala, scurteaza-i timpul petrecut la TV si in activitati organizate si pune-i la treaba imaginatia, oferindu-i “timp nestructurat”. In fond, imaginatia e singurul lucru pe care il avem – nimic nu poate exista daca nu ni-l imaginam mai intai! Cand au parte de timp nestructurat, cei mai multi copii gasesc singuri ceva interesant de facut. Ei sunt intotdeauna fericiti cand se joaca dupa cum vor ei, caci joaca e “munca” lor. In timpul jocului isi constientizeaza emotiile si experientele. Un grup de copii, afara, fara ecrane, isi va organiza intotdeauna un joc creativ, indiferent cat de simplu sau complicat.

• Cand copilul tau iti spune ca se plictiseste, opreste-te din ceea ce faci si acorda-i atentie timp de 5 minute. Probabil ca acest interval in care pur si simplu vorbiti sau il alinti va fi suficient pentru ca el sa-si “reincarce bateriile” si sa-si vada apoi de jocurile lui. Daca nu sunt suficiente 5 minute, inseamna ca are nevoie de tine mai mult – de multe ori, atunci cand plang sau nu se pot concentra la ceva copiii au nevoie de mai mult timp in care sa relationeze cu noi, parintii. Implica-l si pe el in ceea ce faci tu sau ia o pauza de la activitatea ta si fa ceva impreuna cu el.

• Dupa ce copilul tau s-a “alimentat” cu iubire, poti ajunge la subiectul delicat al lui “Ce sa fac?” Probabil ca deja el are niste idei pentru activitati noi. Daca nu, spune-i ca modul in care isi petrece el timpul liber e… job-ul lui, dar ca ai fi incantat sa-l ajuti sa-si gaseasca preocupari.

• Ce te faci insa daca el chiar se plictiseste ingrozitor? Cum il poti ajuta? Copiii lasati singuri isi gasesc in final ceva de facut, dar uneori chiar au nevoie de ajutorul nostru, mai ales atunci cand au la dispozitie mai mult timp liber decat de obicei sau atunci cand incepi sa le limitezi accesul la televizor si ecrane in general (dupa ce se obisnuiesc cu limitarea, isi vor gasi singuri preocupari). Prin urmare, il ajuti, dar in acelasi timp ii dai de inteles ca a-si gasi ceva de facut e doar responsabilitatea lui. Pentru ca el sa fie cel care alege, poti face un fel de “borcan al plictiselii”, umplut cu biletele pe care sunt trecute diferite jocuri si activitati. Cand spune ca e plictisit, scoate trei biletele de acolo si isi alege una dintre activitatile scrie pe ele. Data viitoare iti prezentam mai multe idei cu ce anume puteti trece pe biletele.

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Tabere pentru copii 2014 - Tati.ro – dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.