Cum sa-l calmezi cand e furios

By on 27 ianuarie 2013

furie / foto: http://blogs.extension.org/Copiii mici fac crize de nervi in primul rand din cauza frustrarii sau a fricii. Daca ai parte de asa ceva inseamna ca bebelusul tau e foarte pretentios si/sau foarte ambitios. In plus, devine frustrat foarte usor. E combinatia care duce in general la accese de furie. Cand copilul nu poate face ceea ce vrea sau cand ii interzici ceva intr-o situatie in care el vrea sa-si impuna vointa, e normal sa devina frustrat. Numai ca un copil de doi ani, de exemplu, nu prea are cum sa-si exprime frustrarea in cuvinte. Nici macar ceea ce-si doreste nu poate spune clar. Din cauza neputintei de a se exprima verbal, el se exprima la nivel fizic, prin violenta sau furie.

Trebuie sa-ti fie clar un lucru: copilul nu poate rezolva o asemenea situatie singur. Copiii mai mari se folosesc adeseori de accesele de furie pentru a-si arata “rautatea” sau pentru a arata cat de mult isi doresc un anumit lucru. Dar copiii de 2-3 ani nu au inca o asemenea capacitate de a manipula. Cand frustrarea lor ajunge la un anumit nivel, isi pierd pur si simplu controlul. Poate ca e deplasata comparatia, dar gandeste-te la copilul tau ca la o oala sub presiune: aburii frustrarii se intetesc in interior pana cand explodeaza.

Probabil ca e infricosator pentru tine sa-ti vezi copilul “posedat” de demonul furiei, dar gandeste-te cam cum se simte el! Nu e o experienta placuta sa fii depasit de forta emotiilor proprii. Furiile si crizele de nervi il sperie foarte mult si pe copil.

Ce faci ca sa previi accesele

Cea mai simpla rezolvare a acceselor de furie este, desigur, sa le opresti inainte sa inceapa! Va trebui sa observi cand apar frustrarile copilului si sa incerci sa le mentii sub control. Practic, va trebui sa functionezi… exact ca valva unei oale sub presiune.

Insa asta nu inseamna ca trebuie sa faci totul pentru copilul tau, in asa fel incat el sa nu experimenteze nicio frustrare. Dintr-un punct de vedere, un anumit grad de frustare este bun pentru un copil de 2 ani. Pentru un copil mic, a reusi sa-si depaseasca frustrarea in ceea ce priveste o anumita sarcina sau activitate e unul dintre cele mai bune moduri de a invata sa faca anumite lucruri. Daca reuseste sa-si depaseasca frustrarea si sa duca la capat activitatea respectiva, copilul tau va invata mult despre el insusi si despre cum sa indeplineasca anumite sarcini.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Criza de isterie in locuri publice

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.