Cum scapi de dezordine

By on 9 mai 2013

dezordine-in-camera-copilului / aisforaftan.wordpress.comParca mai ieri iti aduceai copiii de la maternitate… dar iata ca deja casa ta e atat de incarcata de jucarii incat abia mai zaresti mobila printre ele! Indiferent ca ai un copil sau patru, haosul poate ajunge rapid la cote maxime. Copiii trebuie sa se joace pentru a invata si a se dezvolta, dar trebuie sa invete si cum sa faca ordine si cum sa organizeze lucrurile. Am mai vorbit despre asta in articolul „Un pic de ordine!”, dar acum iti prezentam si alte ponturi pentru a rezolva dezordinea din casa.

1. Rotatia de sezon. Daca ai facut un inventar al balamucului din casa ta, ai constatat probabil ca e vorba majoritar de lucruri pe care nu le folosesti in perioada respectiva. Vara, ai vrea sa ai la indemana bicicletele, tricicletele si trotinetele, rachetele de badminton. Iarna, ar trebui sa ai pregatite sania si lopata. Lucrurile nefolosite in sezonul respectiv aranjeaza-le frumos in debara, pivnita, pod sau garaj.

Nu arunca lucrurile pur si simplu intr-o cutie – daca nu le folosesti nici iarna, nici vara, probabil ca nu ai nevoie de ele deloc. Prin urmare, in timp ce le aranjezi, pune-le deoparte pe cele nefolositoare, de care trebuie sa scapi. Asta iti va economis timp pe termen lung. Daca faci acest lucru in mod regulat, copiii tai vor invata cum sa-si administreze si ei lucrurile lor. E foarte distractiv sa alegi impreuna cu copiii ce pastrati si ce aruncati. Mai ales in primii ani, copiii se joaca cu jucariile o zi, doua, dupa care isi pierd interesul. Deci gaseste o cale prin care sa definesti ce inseamna “prea mult”.

2. Sertare deschise. Ai pus deoparte lucrurile tale si ale lor, acum le poti gasi “casa”. Cosul cu jucarii inghite adesea tot ce ramane pe podea. Nu numai ca se umple, dar a doua zi copiii nu vor gasi in el o anumita jucarie fara a-l rasturna cu totul! Iar cand fac asta, inevitabil vei calca pe o masinuta sau pe ceva ascutit, ceea ce te va enerva.

Solutia e sa inlocuiesti sacul cu jucarii cu niste polite lungi, impartite in sertare individuale. Pot fi orizontale sau verticale, puse pe perete, dar asigura-te ca copiii au acces la toate sertarele.

3. Raftul cu carti. Un corp de biblioteca pentru carti e foarte util, dar secretul e sa incerci sa faci rost de unul care seamana cu acelea din sectiunea pentru copii a librariilor. Acolo, cartile sunt aranjate cu coperta expusa in fata, vizibila in intregime, nu ca intr-o biblioteca obisnuita, in care se vad doar cotoarele. Acest tip de mobilier este ingust, nu are adancime, astfel ca nu consuma mult spatiu din camera copiilor.

Vom continua saptamana viitoare cu alte cateva ponturi care te vor ajuta sa scapi de haosul pe care il “produc”, inevitabil, copiii tai.

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Ajuta-l sa pastreze ordinea | Tati.ro - dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *