Cum se schimba fricile copilului

By on 25 august 2015

Cum se schimba fricile copiluluiFricile copilului se schimba, evolueaza, devin mai complexe pe masura ce micutul creste. Iata cum se schimba tabloul temerilor acestuia de cand este bebelus.

Toata lumea, de la copii la adulti, trece intr-un moment sau altul prin stari de neliniste si anxietate. Aceste experiente nu sunt placute nici pentru adulti (care insa le gestioneaza mai bine), nici pentru copii – pentru care sunt, insa, necesare. Confruntarea cu temerile, un aspect obisnuit al vietii, ii pregateste pe copii sa faca fata situatiilor dificile si tulburatoare pe care le pot intalni de-a lungul anilor.

Ce este anxietatea

Anxietatea, se spune pe kidshealth.org este definita ca „teama fara o cauza aparenta.” De obicei, apare atunci cand nu exista nici o amenintare imediata la siguranta unei persoane, dar se simte amenintarea reala. Anxietatea face ca respectiva persoana sa-si doreasca sa iasa rapid si imediat din acea situatie: inima ii bate repede, transpira, simte fluturi in stomac. In acest fel, rolul anxietatii este sa ne mentina in stare de alerta si concentrati.

Cum evolueaza fricile copilulșui de-a lungul dezvoltarii acestuia

Pentru copil este util sa aiba anumite frici, deoarece acestea il pot ajuta sa se mentina in siguranta – un copil caruia ii este teama de foc nu se va juca cu chibrituri, de pilda. Cu varsta, fricile se dezvolta si devin mai complexe.

  • Bebelusii experimenteaza frica de straini, agatandu-se de parinti atunci apar persoane pe care nu le cunosc.
  • Copilasii de 10 – 18 luni experimenteaza anxietatea de separare, cand unul sau ambii parinti pleaca.
  • Copiii de 4 – 6 ani se ani tem de lucruri care nu exista in realitate, precum monstri sau fantome.
  • Copiii de 7 – 12 ani au adesea temeri legate de situatii reale, care chiar se pot petrece, cum ar fi vatamari corporale si dezastre naturale.

Foto: Guliver/ Thinkstock

Sursa: www.kidshealth.org

 

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.