De ce ma musti?

By on 30 octombrie 2013

copil-musca / www.handinhandparenting.orgUnii copii mici musca! Nu e ceva neobisnuit, iar specialistii sugereaza ca acest comportament ar fi o faza normala a dezvoltarii, fara vreo semnificatie pe termen lung. Nu trebuie condamnat nici copilul pentru aceasta manifestare, dar nici parintii, ingrjitorii sau educatorii. Totusi, daca copilul musca si dupa ce a implinit 3 ani, s-ar putea ca asta sa indice alte probleme, mai ales daca o face des.

In cazul bebelusilor, muscatul poate fi o forma de explorare – gura este una din cele mai dezvoltate parti ale corpului lor. Prin muscat, ei experimenteaza mirosul, textura obiectelor, legatura dintre cauza si efect sau isi reduc durerea cauzata de cresterea dintilor. Poate fi si o forma primitiva de comunicare. Este clar ca bebelusul nu stie ca muscatul… doare! Unii bebelusi musca doar pentru ca este ceva acolo care poate fi muscat; altii musca atunci cand sunt surescitati sau foarte bucurosi.

La copiii de 1-3 ani, se considera ca muscatul e o forma de comunicare, exprimand frustrarea din timpul invatarii limbajului, auto-controlului si comportamentului social. In general, copiii nu musca premeditat, ci actioneaza in functie de ce anume experimenteaza pe moment. Deoarece ei nu pot controla o situatie, nu au inca limbajul necesar, nu sunt intelesi si respectati suficient, musca pentru a controla mediul inconjurator si pe cei din jur. Muscatul indica autonomie si e un mod rapid de a atrage atentia sau de a obtine o jucarie. La aceasta varsta, copiii sunt foarte solicitati emotional, trec printr-o gama larga de stari, de la bucurie la tristete, si nu au cum sa raspunda altfel, le lipsesc alte “unelte”. Au parte, de asemenea, de multe provocari: obstacole, dorinte, cerinte, obligatii –  toate acestea pot duce la frustrari. Multi dintre ei inca nu pot intelege de ce ar trebui sa imparta jucariile cu alti copii, nu inteleg ca o lovitura sau o muscatura il doare pe celalalt. Ei trebuie sa invete, incet-incet, si alte moduri de a comunica, nu doar muscatul.

S-a constatat ca unii copii pot musca atunci cand traverseaza o situatie foarte stresanta, ceva care ii scoate din rutina familiara si familiala, sau atunci cand nu au suficienta atentie din partea adultilor. Desigur, unii pot musca pentru a se “apara” sau pur si simplu imitandu-i pe alti copii.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.