Despre slow parenting

By on 9 iulie 2013

familia-slow-se-plimba / www.lancastergeneralhealth.org In secolul trecut, totul a prins viteza: munca, mancatul, sportul, sexul, relatiile, iar cresterea copiilor n-a facut exceptie. Din cauza globalizarii, a cresterii competitivitatii, a inocularii ideii ca trebuie sa fim perfecti, sa avem familii perfecte si copii perfecti, totul se desfasoara, astazi, intr-o mare viteza. Numai ca asta nu ne face neaparat mai buni. De aceea, de mai multi ani exista o miscare opusa, numita “slow movement”. Au aparut “slow food”, “slow gardening”, iar sustinatorii “slow parenting”-ului si ai „familiei slow” n-au intarziat nici ei sa apara. S-au facut studii si s-a constatat ca o atitudine mai relaxata fata de copiii nostri e mult mai benefica. Si pentru ei, si pentru noi.

Cand o scoala privata de elita din Scotia a hotarat sa elimine temele pentru acasa pentru copiii sub 13 ani, parintii s-au plans, dar la sfarsitul anului notele lor la matematica si stiinte erau cu 20% mai mari. Intr-un studiu sponsorizat de HP, IQ-ul celor care au fost obligati sa raspunda la un mare numar de e-mail-uri care veneau constant a scazut cu 10 puncte, de doua ori mai mult decat al cuiva aflat sub influenta marijuanei! Sa nu uitam ca Einstein a avut cele mai geniale idei in momente de „daydreaming”, de relaxare, nu in momente de concentrare.

Practic, atitudinea “slow” nu e ceva legat de viteza, ci mai mult de echilibru. E legat de calitate, de felul in care facem lucrurile, nu de cantitate. Cantitatea si viteza nu ne fac mai destepti. Dupa cum spune Carl Honoré, cronicar al acestui tip de atitudine, parintii “slow” le dau copiilor lor timp si spatiu sa exploreze lumea singuri, in felul lor. Ei fac un program al familiei in care fiecare are timp sa se odihneasca, sa reflecteze si in care cu totii petrec un timp impreuna. Slow parenting inseamna a-l lasa pe copil sa devina ceea ce este, nu a-l face ceea ce vrem noi sa fie.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.