Educatia copilului. Care este rolul tatalui in educatie

By on 1 iulie 2014

In educatia copilului se intalnesc doua modele: cel protector, al mamei, si cel mai deschis experientelor si „pericolelor”, care este al tatalui.

Educatia copilului. Care este rolul tatalui in educatieIn articolul „Ce trebuie sa invete o mama de la tata„, spuneam (si argumentam) ca un tata se poate descurca mai bine cu copilul decat mama atunci cand trebuie sa petreca timp cu acesta.

Acum o sa va aratam ce rol are tatal in educatia copilului si cum o completeaza, cu succes, pe mama.

„Copiii au nevoie de ambii parinti pentru ca fiecare dintre acestea are stiluri diferite”, explica Steven E. Rhoads, autorul cartii „Taking Sex Differences Seriously”, citat de Parents.com. „Tatii, mai mult decat mamele, sunt mai dispusi sa ofere copiilor joaca incitanta si neasteptata.”

Tatal e dispus sa-si lase copilul sa exploreze

Cel mai simplu exemplu este ora de inot si, aici, sa observam putin strategia tatalui si pe cea a mamei. Tatal isi sustine copilul in asa fel incat ii lasa partea din fata libera, pentru a vedea incotro se indreapta, lasandu-i spatiu de explorare. Mama sta in fata lui, il sustine, oferindu-i senzatii de confort si protectie.

Ce e bine: Lumea poate fi un loc periculos si, pentru a se descurca in ea, copilul trebuie sa invete sa-si asume si riscuri.

Ce e rau: poate sa inghita apa cu clor (la piscina), apa sarata la mare, sa se zgarie etc – accidente din care copilul va iesi supravietuitor.

Pentru tata, totul e un joc

Tatal nu doar hraneste copilul. Pentru el, lingura devine un elicoper care zboara pana la gura copilului sau; sau un tren care urmeaza sa intre in tunel. El nu se multumeste sa tina copilul in aer, ci copilul devine un avion care zboara sau il arunca in aer ca sa simuleze zborul (partea mai putin placuta este ca joaca de orice fel poate sa continue si la masa…).

Ce e excelent In mod instinctiv, tatal stie ca un copil invata mai bine prin joc.

Ce poate evolua in directia gresita Prea multa distractie! Copilul nu are nevoie sa fii cel mai bun prieten, in educatia copilului este nevoie si de o figura paterna.

Foto: Image Courtesy of Marin/ FreeDigitalPhotos.com

Sursa: Parents.com

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Criza de isterie in locuri publice

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.