Educatia ecologica. „Cei 3 RE”

By on 20 august 2015

Educatia ecologica. Cei 3 REIntr-un articol precedent ti-am enumeram 3 lucruri pe care trebuie sa le spui copilului despre importanta padurii pentru viata intregii planete. Acum, iti vom vorbi despre „cei 3 RE”, ca piloni ai unui comportament responsabil fata de padure si mediu, in general.

Educatia ecologica. Primul pas 

Este foarte important sa-i arati copilului, prin propriul tau exemplu, cat este de important sa plantati un copac, iar sfatul nostru este sa faceti acest lucru impreuna, in curtea casei sau intr-un alt spatiu potrivit. De asemenea, poti discuta cu educatoarea sau invatatoarea copilului pentru a organiza o actiune de plantare a unor copaci (numarul copacilor nu este important, dar este vorba de un gest simbolic din care noua generatie are mult de invatat). Pe langa asta, este foarte important sa-l inveti pe copil despre „cei 3 RE”.

Ce inseamna „cei 3 RE”

  • Reducere

Cand reducem cantitatea de produse pe care le folosim si cumparam, sunt taiati mai putini copaci pentru a face noi produse. Daca avem grija de lucrurile pe care le avem deja și le reparam atunci cand se strica, nu avem nevoie sa cumparam altele.

De asemenea, trebuie sa acordam o atentie sporita ambalajelor, deoarece unele produse folosesc mai multe ambalaje decat este necesar. Unele produse sunt livrate in cutii fabricate din lemn, care provin din zone cu paduri aflate in pericol. Redu cantitatea de produse ambalate pe care le cumperi.

Cand reducem cantitatea de energie pe care o consumam in case, prin oprirea aparatelor electrice care merg inutil (becuri, televizor, radio, calculator) sau atunci cand mergem pe jos sau cu bicicleta in loc sa folosim masina, inseamna este nevoie de mai putini combustibili fosili, prin arderea carora se produce energia. Combustibilii fosili polueaza aerul si determina ploi acide. Prin reducerea cantitatii de combustibili fosili utilizati, putem ajuta la salvarea unor copaci care ar putea fi distrusi de ploaia acida.

  • Refolosire

De fiecare data cand refolosim un obiect, sunt necesare mai putine obiecte care sa-l inlocuiasca, se produc mai putine deseuri si se conserva resurse naturale importante. Un exemplu sunt bateriile si acumulatorii. In loc sa folosesti baterii – care odata golite pot fi aruncate – pentru jucarii si alte echipamente electronice, alegeti acumulatori care, desi sunt mai scumpi, se reincarca si pot fi reutilizati de sute de ori. Putem salva copaci de la taiere de fiecare data cand imprumutam carti, refolosim resturi de hartie, nu rupem inutil paginile caietelor, scriem pe ambele parti ale unei coli de hartie.

  • Reciclare

Recicland hartia, salvam copaci de la taiere. Un gest foarte important, deoarece aproximativ o treime din copaci sunt taiati pentru a se confectiona hartie.

Ce loc ocupa educatia ecologica in preocuparile tale care vizeaza copilul? Tu cum ii insufli respectul si dragostea pentru natura?

 

Foto: Image Courtesy of Suwit Ritjaroon/ FreeDigitalPhotos.net

Sursa: www.ecokids.ca

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *