Evita cele mai frecvente greseli!

By on 30 decembrie 2013

parinti-copii-stop-predica / www.lifehacker.com.auCa parinti, cu totii facem greseli, caci este imposibil sa fim perfecti. Copiii ne testeaza in fiecare etapa de varsta, caci asta e “job-ul” lor, sa vada care sunt limitele, pana unde pot merge. Pe masura ce cresc, ne simtim parca intr-o cursa cu obstacole, cu tot mai multe obstacole! S-ar putea sa te simti foarte sigur pe tine in rolul de tata cand copilul are 8-9 ani, dar sa devii cu totul confuz cand implineste 12 ani, iar lucrurile se schimba radical. De aceea, ar fi bine sa stii care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii si modul in care le poti evita.

Neintelegerea etapei de dezvoltare prin care trece copilul. Se intampla deseori, indiferent de varsta copilului. De obicei, parintii considera ca copiii lor inteleg mai multe lucruri decat inteleg ei de fapt – prin urmare, asteapta anumite comportamente… care nu se intampla. Un exemplu la indemana: astepti ca micutul tau sa fie altruist, sa se gandeasca la ceilalti – insa asta nu se intampla decat mai tarziu. Alt exemplu: copilul tau are deja un vocabular bogat, stie cuvinte grele, iar tu te astepti sa fie la fel de dezvoltat fizic si emotional – nu exista nicio legatura intre una si alta. Aminteste-ti un lucru foarte important: copilul tau nu este un adult mai mic, ci este un copil! El nu poate avea disciplina, empatia, altruismul sau aptitudinile tale. Nu are cum, pur si simplu!

La fel e cu adolescentii – parintii asteapta ca ei sa fie recunoscatori, sa fie empatici, sa priveasca spre viitorul lor… Le tin predici despre viitor, pentru a-i motiva. Dar adevarul e ca adolescentii sunt foarte egoisiti, iar asta face parte din dezvoltarea lor normala. De aceea, nu te enerva pe copilul tau ca nu e asa cum vrei, ci straduieste-te sa-l inveti sa fie. Dureaza, e adevarat, si nu se poate intampla decat intr-o anumita etapa a dezvoltarii lui.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.