Fierberea alimentelor. Ce efecte are asupra legumelor si a carnii

By on 5 iunie 2014

Fierberea alimentelor este cel mai des utilizat mod de preparare a mancarii. Insa te-ai intrebat vreodata prin ce schimbari trec legumele si carnea in timpul fierberii?

Fierberea alimentelor in apa

Nimic mai usor si mai la indemana sa fierbi niste zarzavaturi sau putina carnita. Dar, chiar si acest procedeu are cateva secrete.

Fierberea alimentelor. Ce efecte are asupra legumelor si a carnii

  • Carnea si zarzavaturile se pun la fiert in apa rece cu sare. In timpul incalzirii progresive, sarurile minerale si proteinele din carne trec in lichidul de fierbere, conferindu-i gust si valoare nutritiva. Aceasta este supa sau bulionul.
  • Se lasa apa la fiert si apoi se adauga carnea. Prin acest procedeu, proteinele de la suprafata ei se coaguleaza si formeaza o pelicula ce pastreaza substantele nutritive din interior. Acesta este rasolul.
  • Orezul, pastele fainoase, in general glucidele, se fierb intr-o cantitate de mare de apa care clocoteste. In acest fel se diminueaza gelul de amidon care se formeaza la suprafata lor.

Fierberea inabusita in vapori de apa

Acest procedeu este recomandat pentru preparatele din carne si zarzavaturi. Se obtine un suc gustos, deoarece tesutul conjunctiv al carnii se solubilizeaza, fibrele musculare raman intacte, iar sarurile minerale si vitaminele se pastreaza mai bine.

Procedezi in felul urmator: foloseste un vas de metal gros, cu putina apa, bine acoperit cu un capac pentru a mentne un circuit continuu de vapori. Lichidul se evapora, iar contactul cu capacul rece condenseaza vaporii sub forma de picaturi, care ajung din nou in vas.

Retine: Vitaminele sunt partial distruse prin prelucrarea termica, iar mineralele trec in mare parte in lichidul de fierbere. De aceea este indicat sa folosesti lichidul obtinut prin fierberea alimentelor la prepararea supelor si sosurilor.

Foto: Image Courtesy of rakratchada torsap/ FreeDigitalPhotos.net

Sursa: „Pofta buna, copii!” de Mara Ricman si Olimpia Teodoru

 

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.