Greu de crescut: baieti vs fete

By on 5 august 2013

fetita-baiat / www.eyestylist.com “Disputa” e veche de cand lumea: ce e mai greu de crescut, un baiat sau o fata? Greu de spus, caci fiecare e greu de crescut, dar in moduri diferite. Baietii sunt mai agitati, mai violenti, in schimb fetele sunt mai ranchiunoase si mult mai pretentioase cand e vorba de imbracaminte. E adevarat, creierul celor doua sexe, iar modul in care ii tratam copii difera inca de la nastere – vorbim mai frumos cu fetele si ii repezim pe baieti. In plus, fiecare are individualitatea lui. Ca sa raspundem la intrebare, conteaza la ce anume ne uitam si cand.

Disciplina. Mai greu: baietii. De multe ori par sa nu ne auda, asta si pentru ca, de la nastere, auzul lor e mai putin fin ca al fetelor. Iar diferenta creste odata cu varsta. Fetele aud mai bine in zona de frecventa in care vorbim, iar centrii vorbitului din creierul lor se dezvolta mai repede. Si de aceea, fetele raspund mai bine la laude si la critici. Se pare ca baietii sunt mai receptivi la disciplinarea tactila – trebuie luati si pusi in scaun cabd vine ora mesei, nu e suficient sa le spui asta. Mai ales ca bebelusi si prescolari, baietii sunt mai putin verbail si mai impulsivi. De multe ori, acest comportament normal al baietilor e considerat problematic. La o fata diagnosticata cu o “tulburare” (de comportament, bipolara, de opozitie, hiperactivitate, deficit de atentie etc.) exista cinci baieti diagnosticati! Pur si simplu, unii copii (cel mai adesea baieti), absolut normali, au nevoie de mai multe ocazii sa-si consume energia si agresivitatea si au nevoie de limite mai ferme.

Comunicarea. Mai greu: baietii, apoi fetele. Deja de la nastere, o fetita este mai interesata de culori, de texturi (de exemplu, fata umana), in timp ce un baiat este mai interesat de miscare. Fetele sunt orientate spre oameni, iar baietii spre actiune. Pentru ca fetele studiaza fetele atat de intens, vor citi mai bine semnalele non-verbale (tonul vocii, mimica). Baietii invata sa vorbeasca mai tarziu decat fetele, folosesc un vocabular mai redus si probleme in a face legatura dintre emotii, sentimente si cuvinte. De aceea, o fata va povesti cu lux de amanunte o intamplare, in timp ce un baiat nu va da atentie detaliilor. Exista insa si reversul medaliei: cam pe la 8 ani, fetele pot avea o problema. Ele sunt atat de comunicative incat isi consuma prea multa energie cu asta. Pot trai adevarate drame in legatura cu ce a spus cutare catre cutare, cu cutare care a fost rau cu cutare etc. De aceea, e bine sa stabilesti cu ele de mici o comunicare deschisa, ca sa poata veni la tine oricand pentru sfaturi.

(Important: daca ai un baiat care nu iti prea raspunde si are contact vizual foarte scurt, nu trage concluzia, in mod pripit, ca este vorba de autism!)

Comparatiile dintre baieti si fete nu se opresc aici. Vom continua intr-una din zilele urmatoare “disputa” in legatura cu cine e mai greu de crescut.

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Baieti vs. fete | Tati.ro - dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.