Iata cum sa te comporti cu un copil sensibil

By on 27 noiembrie 2013

copil-sensibil / www.essentialkids.com.auUn copil sensibil poate fi o binecuvantare sau… o misiune dificila. Sau ambele simultan. Temerile lui, sensibilitatile lui exagerate pot infrange cateodata si pe cel mai rabdator parinte. Iti dai seama ca e vorba de un copil sensibil inca din primele luni. El plange mai mult, probabil ca are colici, este mai atasat si mai dependent de voi, parintii. Ii plac lucrurile facute normal, dupa un anumit ritual, fara surprize. Ii place sa se distreze, dar poate obosi rapid. Incercarea unor lucruri noi poate fi o provocare, mai ales in anii de dinantea scolii. Poate fi un bun comunicator si un pic mai creativ decat colegii lui. Daca e mai sensibil, asta nu inseamna ca nu poate fi foarte bun la sport sau ca nu se implica in jocurile specifice varstei lui. Singura diferenta dintre un copil sensibil si unul obisnuit este ca el cere ca tu si mami sa va comportati intr-un anumit fel, pentru ca lucrurile sa fie in regula. Iata cum!

• Are nevoie de comunicare. Chiar inainte de a intelege cuvintele tale, e insetat de ele si de conexiunea pe care ele o creeaza. Cand e suparat, vrea sa-i vorbesti si sa-i spui ca totul e in regula. Pe masura ce creste, are nevoie de multa conversatie cu tine, mai ales pe subiecte care il sperie. Vrea sa afle tot, sa stie cum merg lucrurile, de ce merg asa etc.

Invata-l cum sa depaseasca situatii dificile. E greu, dar, daca vei folosi momentele in care plange pentru a-l invata si a-l face sa inteleaga unele lucruri, vei face din ele adevarate lectii de viata. Vezi care sunt radacinile temerilor sale, intrebandu-l. Pune-i la dispozitie cuvintele de care are nevoie pentru a-si exprima sentimentele prin ele in loc sa planga.

Nu-l cocolosi! Copilul sensibil te vrea langa el de fiecare data cand e nesigur, cand se teme… Desigur, trebuie sa fii acolo pentru el, ca sa-i dai incredere, dar nu depasi linia subtire care desparte linistirea, calmarea de rasfat si cocoloseala. Linisteste-l ajungand mai degraba la cauzele problemei si ajutandu-l sa gaseasca modalitati de a iesi din situatie. Este suparat sau speriat? Ajuta-l sa iasa din asta, sa depaseasca momentul. Poti fi si tu o parte a solutiei, desigur, dar lasa-l si pe el sa fie o parte a solutiei. Nu-i da totul mura-n gura! A-l cocolosi inseamna ca, in loc sa-l inveti cum sa se descurce cu emotiile si temerile care il incearca, sa il inveti sa se bazeze pe tine pentru a se linisti. Asta e bine pentru un bebelus, dar cand copilul creste un pic trebuie sa invete, treptat, si ce sa faca de unul singur (cu tine alaturi, desigur), cum sa-si controleze temerile.

Vom continua in una din zilele urmatoare.

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Ai un copil prea sensibil? | Tati.ro - dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.