La ce varsta se inchide fontanela

By on 21 iunie 2014

Haide sa aflam la ce varsta se inchide fontanela, denumire data spatiului liber dintre oasele care formeaza craniul nou nascutului.

La ce varsta se inchide fontanelaDaca, atunci cand iti tii nou nascutul in brate sau il mangai, simti zone moi in cap, nu trebuie sa te sperii. Acestea sunt absolut normale in prima parte din viata si au un rol bine determinat. Se numesc fontanele, iar bebelusul are la nastere sase fontanele sau zone moi ale capului.

Bebelusul in prima luna de viata

Odata cu cresterea oaselor, fontanelele se micsoreaza din ce in ce mai mult si, in final, dispar. In general, fontanelele se inchid in primii doi ani de viata (exista cateva situatii, exceptii de la regula, in care fontanelele raman deschise prea mult timp, oferind medicului informatii despre posibile boli ale bebelusului).

La ce varsta se inchide fontanela

La nastere sunt sase fontanele care il ajuta pe copil sa iasa in siguranta prin canalul de nastere (vaginal) si apoi permit oaselor craniului sa creasca, oferindu-i astfel creierului loc suficient pentru a se dezvolta. Dintre cele sase, doua sunt mai importante.

  • Fontanela anterioara („moalele capului” sau fontanela romboida), aflata oarecum in crestet, spre frunte, are forma unui romb, dupa cum sugereaza si denumirea ei, si se inchide in mod normal pana la 18 luni. La baietei, fontanele se inchid mai repede.
  • Fontanela posterioara (fontanela mica sau triunghiulara) este mult mai mica decat cea anterioara si mult mai greu de simtit la examinarea capului, se inchide de obicei pe la 6 saptamani, pe masura ce oasele cresc.

Aproximativ 38% dintre copii vor avea fontanela anterioara inchisa la un a si 96% copii au ambele fontanele inchise la avrsta de doi ani.

Probleme legate de dereglarea calendarului de inchidere a fontanelelor

Inchidere intarziata a fontanelelor semnaleaza, in cele mai multe din cazuri probleme legate de rahitism.

De asemnea, copiii cu sindrom Down au fontanela deschisa o perioada mai lunga, depasind adesea varsta de 2 ani.

Pe de alta parte, inchiderea precoce a fontanelelor poate determina, daca perimetrul cranian este mic, o dezvoltare insuficienta a creierului (deoarece fontanelele permit cresterea creierului in primii doi ani de viata si se osifica la sfarsitul cresterii cerebrale).

Foto: Image Courtesy of Danilo Rizutti/ FreeDigitalPhotos.net

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Etapele expulziei. Cum inainteaza si se naste copilul - Tati.ro – dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.