Nasterea naturala asistata. Instrumente care ajuta si grabesc nasterea

By on 9 iulie 2014

Nasterea naturala asistata se impune la, aproximativ, una din sase femei.

Nasterea-naturala-asistata.-Instrumente-care-ajuta-si-grabesc-nasterea-300x198Ai fost implicat pe toata durata sarcinii, iar acum se apropie momentul nasterii. Esti fericit, ai emotii, dar iti este si teama de lucrurile neprevazute care pot sa apara.

Cand nasterea are nevoie de ajutor?

Sunt cazuri in care nasterea naturala se prelungeste sau bebelusul nu poate inainta pe canalul de nastere. In aceasta situatie, medicul va utiliza cateva instrumente ajutatoare.

Uneori efortul depus de mama nu este suficient, contractiile nu sunt indeajuns de puternice, epuizarea isi spune cuvantul sau copilul este blocat pe canalul nasterii. In acest caz, in ultimul stadiu al travaliului, medicul va apela, in functie de ce probleme la nastere apar, la cateva instrumente care ajuta nasterea naturala: spatula, forceps sau ventuza obstericala.

Spatula este un instrument format din doua brate care are rolul de a ghida capul copilului spre canalul de nastere. Aceasta, spre deosebire de forceps, nu are rolul de extragere a copilului, ci doar de orientare.

Instrumente utilizate in nasterea naturala asistata

Forceps

Instrument cu doua brate, in forma de lingura, care se vor sprijini pe pometii bebelusului. Forcepsul este folosit la finalul travaliului cand femeia impinge, capul copilului se afla deja pe canalul nasterii, dar daca mama nu mai are suficienta forta sau copilul nu se simte bine, , medicul ajuta si grabeste nasterea folosind forcepsul. El asaza lingurile forcepsului pe pometi si apoi trage usor, pentru a-l ghida si a-l face sa treaca de perineu. Forcepsul poate sa lase urme pe obrajii sau craniul copilului sau poate provoca cefalohematom, dar acestea se vindeca in cateva zile.

Ventuza obstetricala (vid extractor)

Acest instrument foloseste aspirarea pentru a trage copilul si arata ca o cupa din plastic, de mici dimensiuni (are un diametru de 4- 6 centimetri). Aceasta se aplica pe crestetul copilului, iar medicul trage incet, in timpul unei contractii.

Utilizarea acestei metode in nasterea naturala necesita mai mult timp decat forcepsul, dar este mai putin traumatizanta deoarece tesuturile materne se rup mai putin. Si in acest caz se poate produce cefalohematom, in zona in care a fost aplicata ventuza, dar acesta se va retrage.

Foto: Image Courtesy of Arztsamui/ FreeDigitalPhotos.net

About Echipa tati.ro

2 Comments

  1. Pingback: Etapele expulziei. Cum inainteaza si se naste copilul - Tati.ro – dedicat tatilor cool

  2. Pingback: Varsta mamei poate sa influenteze nasterea?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.