Nu deveni un HIPERtati!

By on 28 august 2013

tata-relaxat / justalittlesimpleton.wordpress.com Astazi, exista tendinta ca parintii sa devina hiperparinti, chiar fara sa-si dam seama. Sau chiar daca neaga acest lucru. Hiperparintii incearca sa “pompeze” in copilul lor, inca inainte ca acesta sa mearga de-a busilea, cat mai multe: cunostinte intelectuale, muzica, arta, literatura etc. Sunt obsedati de tot ce e legat de copil, controleaza totul, de la cat de rapid invata acesta pana la cea mai mica zgarietura, care trebuie neaparat… hiperingrijita! Sunt supraprotectori, supragrijulii si de fapt il coplesesc pe copil cu atentia lor exagerata. Ideea e sa ca, daca te recunosti in acest portret, sa te relaxezi un pic. Iata mai jos ce ai putea face pentru asta.

Iubire in loc de furie. Cand esti nervos, ia-ti copilul in brate! In loc sa-l “altoiesti” sau sa-l pedepsesti in alt fel, incearca dragostea. E un raspuns mult mai bun. Il inveti mai bine prin fapte, nu prin cuvinte.

• Bunatate si respect. Fa din asta o obisnuita: fii bun cu el si respecta-l. Poate parea un lucru simplu, dar este uimitor cat de putin ne respectam copiii, numai pentru ca sunt copii…

Redu-ti asteptarile si pretentiile. Parintii isi pun mari sperante in viitorul academic sau sportiv al copilului lor, dar uneori copiii nu vor asta. Parintii spera ca copilul lor sa devina un anumit tip de om si incearca sa-l duca in acea directie – dragalas sau recunoscator sau studios sau muncitor… Dar poate ca el nu este asa! Renunta la aceste asteptari si iubeste-l asa cum este el!

• Lasa-l sa se joace, sa exploreze. Nu mai fi atat de protector. Da-i voie copilului tau sa fie copil. Lasa-l sa alerge, sa se plimbe cu bicicleta, sa exploreze natura, sa se joace cu focul (cand e mai mare). Desigur, il inveti despre pericole si siguranta, dar nu-i interzice jocurile “de copil”.

Spune DA in loc de NU. Din instinct, spunem NU, ceea ce e stresant atat pentru copil, cat si pentru noi. Nu-l mai controla total, ofera-i libertate. Nu-i vei spune DA intotdeauna, desigur, dar ideea e sa-i spui “Da, putem face asta… poate mai tarziu, cand imi termin treaba” in loc de un categoric “Nu”.

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Cum sa devii mai relaxat | Tati.ro - dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.