Nu-ti dau jucaria mea!

By on 2 februarie 2013

jucarie / foto: http://ohaprilmaejune.blogspot.ro/Esti uimit atunci cand, in parc sau acasa, cand are invitati, copilul tau nu vrea cu niciun chip sa-si imprumute jucariile altor copii, desi discutaserati in prealabil, iar el paruse ca nu are nicio problema cu asta. Stai linistit: e normal sa fie asa, e o etapa normala din viata lui. Si ai variante pentru a atenua lucrurile.

Disputele intre copiii mici apar din cauza dificultatii lor de a-si impartasi jucariile. Inainte de 5 ani, dar mai ales la 2 ani, copiii nu inteleg, pur si simplu, notiunea de a imprumuta din jucariile lor. Ei cunosc doar notiunea de “al meu, ale mele”. Se afla inca in lumea lor deosebit de egocentrica. Interactiunea cu cei din jur, imprumutarea jucariilor si faptul ca parintii “lor” le acorda atentie altor copii sunt lucruri de neconceput pentru ei. Caci totul se invarte in jurul persoanei lor.

Evident, la 2, 3 ani nu te poti astepta ca un copil sa-si dea jucariile de buna voie. Cea mai buna solutie ar fi sa existe suficiente jucarii pentru fiecare copil, intr-o situatie data. Si e mai bine sa existe mai putine obiecte, dar in mai multe exemplare decat mai multe obiecte distincte, diferite. Numai ca acest lucru nu e posibil intotdeauna. Iata cateva strategii care pot fi experimentate cu copilul “egoist”.

• Initiaza scurte activitati care sa-l obisnuiasca cu ideea de imprumut. Joaca-te si tu cu el si cu copiii in parc si redu un pic cantitatea de obiecte fata de numarul copiilor. Incurajeaza-i sa faca schimburi si sa imprumute. De exemplu: imparte-le mai multe jucarii, dar numai 4 lopatele de nisip la 5 copii. Incurajeaza-i sa-si ceara unul altuia imprumut lopatica. Felicita-i pentru reusita.

• Il poti sensibiliza in privinta imprumutului facand referire la situatii din trecut, pe care el si le aminteste.

• Cand apare o situatie de acest fel, in parc, in vizita sau acasa, apropie-te de copil si distrage-i atentia. Se cearta cu alt copil pe o jucarie? Propune-i o alta jucarie. Sau fixeeaza-ti ceasul sau telefonul sa sune si spune-le: “Uite, tu te joci cu ea 5 minute, iar cand auzi soneria i-o dai prietenului tau pentru 5 minute.” S-ar putea sa existe lacrimi si proteste… Asigura-l pe copil ca isi va primi inapoi jucaria in cateva minute.

• Fii rabdator si repeta incontinuu. S-ar putea sa fie nevoie de zeci de situatii pana cand obtii rezultatul dorit. De fiecare data cand apare un asemenea “conflict”, foloseste aceleasi cuvinte, aceleasi etape, acelasi comportament. Nu te descuraja daca dupa 4, 5 incercari nu obtii rezultate si nu-ti spune ca nu va functiona niciodata. E fals. E nevoie de multe repetitii pentru a-l invata pe copil un anumit comportament.

Din fericire, lucrurile se regleaza in timp. Fii calm, rabdator si ferm atunci cand intervii. Cu siguranta, copilul va intelege, incet-incet, despre ce e vorba.

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.