Ora de ecologie. Padurile (3 lucruri pe care trebuie sa le spui copilului)

By on 19 august 2015

Lectia de ecologie. 3 lucruri despre paduri pe care trebuie sa le spui copilului tauPadurile sunt esentiale pentru supravietuirea noastra, iar copiii  trebuie sa fie constienti de acest lucru de la cea mai frageda varsta. Transforma fiecare drumetie cu copilul sau plimbare prin padure intr-un prilej de a-i transmite informatii utile si de a-i insufla respect pentru natura.

3 lucruri pe care copilul trebuie sa le stie despre paduri

Prin fotosinteza, copacii produc gazul fara de care nu am putea trai: oxigen (O2). In procesul de respiratie, in corpul nostru intra oxigen si eliberam dioxid de carbon (CO2). Copacii fac opusul: ei iau CO2 si elibereaza O2, curatand aerul de dioxidul de carbon nociv, astfel ca animalele si noi, oamenii, putem sa respiram.

Padurile aduc ploaie Acest fenomen se produce deoarece copacii au nevoie si, prin urmare, absorb multa apa din sol pentru a se hrani. Ulterior, cand soarele straluceste, apa este eliberata din frunze si ajunge in atmosfera (prin fenomenul numit evaporare – care are loc, de exemplu, cand se usuca un costum de baie). Apa se colecteaza in nori si cand acestia sunt grei si plini cu apa, ei elibereaza ploaia pe pamant.

Padurile sunt adevarate „comunitati” de organisme care depind unele de altele pentru supravietuire. Toate acestea poarta numele de ecosistem. Toate componentele unui ecosistem forestier si interactiunile dintre ele sunt necesare pentru sanatatea si echilibrul padurii. Padurile ofera hrana, apa, adapost si protectie pentru o gama foarte larga de specii salbatice. Ecosistemul este asemeni unui covor tesut la razboi: este suficient sa tragi de un singur fir ca sa pui in pericol de destramare intreaga tesatura.

Sursa: www.wcokids.ca

Image Courtesy of Aduldej/ FreeDigitalPhotos.net

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.