Parenting prin atasament

By on 21 ianuarie 2014

parenting-atasament / www.centreforattachment.comUnul din stilurile de parenting, de crestere a copilului este prin atasament. “Attachment parenting” mai este numit si “natural” sau “intuitiv” si a fost definit de catre Prof. Dr. William Sears, care a lucrat impreuna cu sotia sa, Martha. Isi extrage fundamentele din psihologia lui John Bowlby (anii 1940-50), care a studiat cu atentie comportamentul copiilor care erau separati de parinti de foarte mici, nemultumirile si tristetea copiilor, precum si atasamentul fata de cei care ii ingrijeau.

John Bowlby a lasat deoparte metodele psihanalitice ale Annei Freud si si-a dezvoltat propria teorie. Teoria atasamentului a fost mai apoi rafinata de catre Mary Ainsworth, psihologul care a condus un celebru studiu-experiment, „The Strange Situation”. In cadrul acestui studiu, ea a delimitat cele 4 stiluri de atasament: de siguranta, de evitare, ambivalent si de nesiguranta. Desigur, cel mai sanatos si pozitiv atasament este cel de siguranta – acesta este si scopul metodei de crestere prin atasament.

Aceasta metoda a cresterii copilului prin atasament are cateva caracteristici, printre care intarirea legaturii intuitive, psihologice si emotionale dintre cel mai important “ingrijitor” (de obicei mama) si copil. Ea pune accent, printre altele, pe hranirea la san, pe legatura emotionala dintre parinte si copil, pe dormitul impreuna cu bebelusul. In loc de urmarirea unui calendar sau a ceasului, ea recomanda urmarirea atenta a copilului – parintele vede singur, instinctiv, cand acesta vrea sa manance, sa doarma, sa stea cu altcineva, sa doarmna singur etc. Dar pentru a vedea aceste lucruri este nevoie sa-l cunosti foarte, foarte bine.

Cresterea prin atasament se bazeaza pe credinta ca, daca nevoile emotionale si fizice ale unui copil sunt satisfacute la timp si in mod consistent, el isi va construi o atitudine fata de viata mai pozitiva, vazand ca este iubit in mod neconditionat, ca lumea e un loc bun, ca oamenii sunt bine intentionati si merita incredere.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Olga Levancuka: Putin egoism din partea parintilor nu strica

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.