Prelucrarea termica a alimentelor prin frigere si prajire

By on 5 iunie 2014

Daca, mai devreme, am vorbit despre fierberea alimentelor, acum luam in discutie prelucrarea termica a alimentelor prin frigere si prajire.

Prelucrarea termica a alimentelor prin frigere si prajireFrigerea (coacerea)

  • La gratar. Cand alimentele sunt expuse caldurii degajate de carbuni, proteinele coaguleaza, iar zaharurile din carne se caramelizeaza la suprafata, formand o crusta crocanta si gustoasa.
  • Pe langa faptul ca este delicioasa, aceasta protejeaza friptura si previne irosirea substantelor hranitoare din ea. Friptura se sareaza numai dupa preparare, deoarece sarea pusa inantea frigerii extrage sucul carbii, iar rezultatul va fi o friptura uscata si fara substante hranitoare.
  • Coacerea la cuptor este un mod de preparare foarte gustos care pastreaza in interiorul carnii substantele nutritive. Carnea se unge cu ulei si, la contactul cu temperatura ridicata din cuptor, se formeaza o crusta caramelizata de zaharuri, iar in interior raman nutrientii. Daca in tava de copt mai pui putina apa si grasime cu care stropesti din cand in cand friptura, obtii un sos foarte gustos. Acesta se sareaza la sfarsit.
  • Daca folosesti folia, aceasta este o metoda de coacere inabusita si toate substantele nutritive raman in mancare.

Prelucrarea termica a alimentelor prin prajire
Acest procedeu comun reprezinta, de fapt, o fierbere a alimentelor in grasimea incinsa pana la fumegare, moment care corespunde cu punctul sau de descompunere.

Atentie: Prajirea nu este un procedeu recomandabil pentru prepararea alimentelor, in special pentru copii. Grasimea incinsa la 200 de grade Celsius se descompune in substante iritante pentru mucoasa gastrica.

 

Foto: Image Courtesy of amenic181/ FreeDigitalPhotos.net; Sursa: “Pofta buna, copii!”, de Mara Ricman si Olimpia Teodoru

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.