Prietenii proaspatului tata. Ce se schimba in relatiile cu vechii prieteni

By on 13 iunie 2015

Prietenii proaspatului tata. Ce se schimba in relatiile cu vechii prieteniDupa ce am devenit tata, relatiile cu vechii prieteni au cunoscut oarecare schimbari. De fapt, chiar am identificat trei categorii de prieteni.

Vestea ca voi deveni tata a fost primita de prietenii mei cu incantare, comentarii glumete si incurajari. Imi prezentau scenarii cu viitoarea mea viata, cu bebelusul, cu responsabilitatile pe care le voi avea. Toate acestea se intamplau in timpul intalnirilor noastre saptamanale relaxate la o bere sau un pahar de vin.

Dupa ce minunea s-a intamplat si chiar am devenit proaspat tata, lucrurile au evoluat altfel. Iesirile au devenit tot mai rare, in primele luni de viata ale copilului meu fiind total coplesit de valul de schimbari, chiar si atitudinea lor fata de mine s-a schimbat. Dincolo de jovialitatea pe care o aratau, pareau mai distanti. Dupa un timp, cand copilasul a mai crescut, iar noi – parintii – ne-am mai relaxat si am inceput sa ne reamintim si de lucrurile care ne placeau odata, lucrurile si-au mai revenit. Ma gandesc ca poate si noi, proaspeti parinti, le transmiteam o oarecare stare de neliniste, incordare, fiind mereu cu ochii pe ceas pentru orele de somn, de masa, cu discutiile care ajungeau, fara sa ne dam seama, mereu la copil si familie.

Proaspat tata – vechi prieteni

Desi vestea a fost primita cu entuziasm, dupa nasterea copilului, lucrurile au cunoscut cateva schimbari. Iata cum am clasificat comportamentul lor in aceasta perioada.

1. Sunt prietenii care m-au felicitat, s-au bucurat si se bucura sincer pentru mine, dar se purtau ca si cand nimic nu s-ar fi schimbat in viata mea. Cand ieseam (daca ieseam), se asteaptau sa stau cu ei pana noaptea tarziu la o bere, daca veneau in vizita la noi se intindeau la vorba ca inainte, iar daca le spuneam ca cel mic trebuie sa doarma, imi raspund „lasa, trebuie sa se invete sa doarma si pe zgomot. Nu trebuie sa fie liniste totala… Oricum e in camera cealalta”. Pana a mai crescut copilul am mai rarit iesirile si intalnirile cu ei.

2. Mai sunt prietenii care s-au speriat atat de rau incat in prima luna nici n-au mai dat vreun semn de viata. Le era teama sa ne viziteze sau sa ne sune pentru ca ne deranjeaza, le era teama ca sunt nedoriti sau nepoftiti. Iar cand, intr-un sfarsi,t au venit erau atat de stingheri (si cu un cadou atat de mare si impresionant) de m-a bufnit rasul vazandu-i.

3. Daca cei de dinainte nu au devenit inca tatici si sunt burlaci convinsi, cei care au deja copil, m-au felicitat calduros ca am intrat in randul lor, au inceput sa-mi dea sfaturi si cunosteau inspaimantator de multe lucruri despre copii. De la ei am primit un sfat pretios : „Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stii este ca mama are intotdeauna dreptate.”

Timpul a trecut, lucrurile au intrat pe fagasul normal. Am depasit etapa in care cautam in dictionar ce este hidrocelul, informatii despre fimoza, fontanela, pregateam formule de lapte si devenisem un expert al pampersilor. Au trecut cativa ani, iar lucrurile au evoluat in felul urmator: prietenii din prima categorie sunt, in continuare, cuceritori de iresponsabili, dar sunt foarte haiosi, iar copilul se distreaza copios cu ei. Par cam de o varsta. Cei din a doua categorie s-au dezghetat si au niste veleitati de tata de invidiat. Sunt responsabili, se joaca frumos, stiu ce jucarii sa aleaga pentru copil, au tact etc. Cu cei din a treia categorie, in mod ciudat, ne vedem cel mai rar. Degeaba imi facusem planuri mari cu ei…  sunt cel mai putin disponibili. Ba au serviciu, ba sunt cu familia acasa sau in afara orasului, asa ca ne vedem mai ales la locurile de joaca ale copiilor.

Cam asta este radiografia relatiilor mele cu prietenii de cand am devenit tata. La tine cum stau lucrurile?

Foto: Thinkstock/ Guliver

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.