Rolul tatalui in primele zile de la nasterea bebelusului

By on 31 iulie 2013

rolul-tatalui-la-nastereEste demonstrat faptul ca prezenta tatalui in viata copilul are un impact major, dar cum ramane cu prezenta tatalui in sala de nasteri?

Momentul nasterii este o ecuatie necunoscuta atat pentru mama, daca este la prima nastere, cat si pentru tata. Dezbateri pe aceasta tema exista, exista cupluri care hotarasc ca in momentul nasterii, tatal sa fie prezent, dar aceasta decizie apartine in totalitate cuplului. Daca tatal considera ca este pregatit sa ia parte activ la fenomenul nasterii, iar partenera nu se simte inhibata de prezenta lui in sala de nasteri, nu exista nici un motiv real pentru ca acest lucru sa nu se concretizeze. Studiile arata ca prezenta si sprijinul tatalui in timpul travaliului si a nasterii sunt importante pentru succesul mamei in a avea o nastere naturala, normala. Este o combinatie de elemente din mediul fizic (spital, asistente, doctor) cu care mama ia contact si elemenetele emotionale pe care le experimenteaza, iar in momentul in care toate acestea produc echilibru si mama se simte in siguranta, in liniste, se poate vorbi despre o nastere in conditii optime. De aceea multe mamici doresc suportul partenerului in astfel de momente sau, mai nou, suportul unei persoane specializate, doula care ofera sprijin  fizic, sufletesc in timpul sarcinii, nasterii si in primele saptamani dupa nastere.

Rabdarea, toleranta si timpul sunt cele trei elemente care vor defini perioada imediat dupa nastere. Rolul taticului inainte si dupa nastere este primordial: conform studiilor efectuate de neurologi, s-a demonstrat ca in momentul in care parintele interactioneaza cu copilul, sistemul limbic, partea emotionala din creier, rezoneaza si se ajusteaza reciproc. Astfel ca dragostea fata de cel mic este o interactiune complexa de biochimie si comportament, dragoste care se va rasfrange si asupra mamei, daca este suport, armonie și echilibru.

Va invitam sa cititi restul articolului pe site-ul Mama responsabila.

About Echipa tati.ro

2 Comments

  1. Pingback: Shopping dupa nastere. Cata nevoie ai de el? - Tati.ro – dedicat tatilor cool

  2. Pingback: Rolul tatalui in alaptare - Tati.ro – dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.