Saptamanile 22 – 25 de sarcina. Dezvoltarea simturilor

By on 19 martie 2015

Saptamanile 22 - 25 de sarcina. Dezvoltarea simturilorIn saptamana 22 de sarcina, copilul cantareste o jumatate de kilogram si, in urmatoarele patru saptamani, isi va dubla dimensiunile. In aceasta perioada ia avant si dezvoltarea simturilor.

Vazul, auzul, mirosul, gustul  devin tot mai dezvoltate si perfectionate. Descopera care dintre aceste simturi isi incep functionarea si cum se desfasooara acest proces in saptamana 22 – saptamana 25 de sarcina.

Plamanii se dezvolta rapid și produc o proteina numita surfactant (o substanta formata din fosfolipide), care le permite să se umfle fara sa se sparga si sa se dezumfle fara sa se lipeasca.

Corzile vocale sunt pe deplin dezvoltate in acest moment si copilul tau poate sughita acum.

Nu mai este chel. Exista portiuni din cap acoperite cu par,  cel mai probabil de culoare alba, deoarece pigmentul care confera culoarea parului nu a inceput sa fie produs.

Creier și auzul copilului sunt mult mai dezvoltate in aceasta saptamana si incepe sa recunoasca vocile apropiate (mai ales pe a mamei). Copilul aude si ceea ce se intampla in interiorul corpului mamei, inclusiv bataile inimii si zgomotele stomacale.

Narile au fost lipite pentru a pastra lichidul amniotic din nas, dar acum se deschid pentru primele exercitii de respiratie. In uter, bebelusul exerseaza primele miscari de repiratie, similare cu cele din lumea de afara, doar ca, in loc de aer, inhaleaza lichid amniotic. Acest proces ajuta la dezvoltarea plamanilor si a mușchilor de care are nevoie pentru a respira.

 Isi suge degetul mare. Invata sa apuce cu fermitate si poate atinge si sa tina cordonul ombilical. Scoate limba si chiar poate linge cordonul ombilical in timp ce-l tine in mana.

Sursa: Parents.com

Foto: Guliver/ Thinkstock

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.