Si copiii sunt stresati

By on 22 mai 2013

copil-stresat / anniejenningspr.comCu totii suntem mai mult sau mai putin stresati, stim asta, insa nu ne gandim ca si copiii nostri pot fi afectati de stres. Cand un om se simte amenintat (fizic sau emotional), in creier se declanseaza o reactie chimica in lant care se propaga in intreg corpul. Facand aceasta, creierul isi indeplineste functia sa primara: supravietuirea. Evident, cand suntem stresati, partea din creier responsabila cu gandirea este oarecum dezactivata. Iar daca nu putem gandi nu putem invata. Deci stresul afecteaza invatarea. Daca persista perioade mai lungi, stresul are efecte nocive, putand afecta sanatatea, imunitatea si memorizarea (deci tot invatarea).

Sa spunem asa: un copil stresat emotional sau fizic are creierul blocat in functiile sale superioare, cognitive, in timp ce un copil fericit, relaxat are creierul deschis la nou, la idei noi, la experiente ale cunoasteri si la gasirea de solutii intr-un mod creativ.

Copiii sunt mici, vulnerabili, dependenti si condusi de nevoile imediate. Neavand ani de experienta in intelegerea lumii, devin strestati foarte usor (de aici plansul) din cauza multor factori: durerea, foamea, separarea, fricile instinctuale si cele dobandite. Ca parinte, a controla aceste stresuri de-a lungul dezvoltarii copilului este o parte esentiala a cresterii si educarii lui la cel mai inalt nivel fizic, cognitiv, emotional si social.

In cazul bebelusului, lucrurile sunt clare: ii satisfaci toate nevoile. Daca e bine hranit, are caldura, e curat, se simte bine si te simte aproape (mai ales cand are nevoie), nu va fi deloc stresat. Demn de retinut este faptul ca, oricat de mic ar fi, bebelusul iti “citeste” nivelul de stres – de aceea, a-ti controla propriul tau nivel de stres e la fel de important. Daca esti calm si sigur pe tine, si el va fi relaxat, caci, la fel ca in orice relatie, emotiile hranesc emotiile (pozitive sau negative). Cand esti stresat, mai bine nu sta langa el, caci ii vei inteti stresul lui.

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.