Sindromul bebelusului scuturat

By on 5 august 2014

sindromul bebelusului scuturatSindromul bebelusului scuturat este un traumatism cranian care poate fi mortal. Acesta poate fi provocat in mai multe feluri: lovituri in cap, scaparea, aruncarea copilului sau scuturarea acestuia.

Nu mai scuturati bebelusii sau copiii mici! Le puneti in pericol sanatatea, viata si puteti cauza sindromul bebelusului scuturat. Cel mai des, copiii sunt scuturati de parinti sau de ingrijitori din cauza frustrarii si a stresului ca plansul acestora nu mai inceteaza. In peste 65% din cazuri agresorii sunt barbati – tatal sau iubitul mamei, in general pana in 30 de ani.

Situatii riscante sunt, de asemenea, zgaltaitul puternic pe genunchi, aruncarea copilului cu putere in perne sau in aer, chiar daca lui i se par jocuri amuzante.

Ce inseamna sindromul bebelusului scuturat

Atentie: sindromul copilului scuturat poate sa fie mortal sau sa lase copilul cu handicap  sever pe viata – orbire, pierderea auzului, paralizie, probleme de memorie etc.

Iata cum se produce: in timpul scuturarii sau al zgaltairii copilului, din cauza faptului ca musculatura gatului nu este inca dezvoltata la aceasta varsta, capul lui se roteste incontrolabil.

Astfel, miscarile violente la care este supus arunca creierul copilului inainte si inapoi, cauzand ruperea vaselor de sange, a nervilor din creier si dezorganizeaza tesutul cerebral. Creierul loveste  craniul si se produc hematoame si sangerari.

Foto: Image courtesy of arztsamui/ FreeDigitalPhotos.net

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.