„Tati, m-am plictisit!”

By on 16 iulie 2013

copil-plictisit / www.ign.comS-ar putea sa te numeri printre parintii ai caror copii repeta de zeci, sute de ori pe zi sintagma “Sunt plictisit!” S-ar putea sa crezi ca, pe undeva, e vina ta. E normal sa simti asta, insa… se pare ca plictiseala copilului nu este o “problema” reala. In general, incerci sa-i alungi plictiseala oferindu-i distractie la vreun gadget sau organizandu-i o activitate. Hm, expertii zic ca e contraproductiv… Dimpotriva, copiii au nevoie sa se confrunte cu… acea materie prima din care este facuta viata: timpul neorganizat, nestructurat.

Timpul nestructurat le da copiilor ocazia sa-si exploreze lumea interioara si lumea exterioara, ceea ce este inceputul creativitatii. In acest fel, invata sa traiasca cu ei insisi si cu lumea din jur, sa imagineze, sa inventeze si sa creeze. Timpul nestructurat le da ocazia si sa-si exploreze pasiunile. Daca iti tii copilul ocupat mereu cu lectii si activitati organizate, daca ii umpli timpul cu “entertainment de ecran”, el nu va invata sa-si asculte pornirile proprii, care poate l-ar face sa studieze insectele din curte, asa cum facea Einstein cu orele, sa construiasca o casuta, sa faca un monstru din hartie, sa scrie o poveste sau un cantec sau sa-i organizeze pe copiii din cartier pentru a face… un circ. Tocmai pornirile personale ne duc la pasiunile care fac ca viata sa insemne ceva. In plus, copiii trebuie sa invete sa ia decizii proprii, sa invete ce sa faca in timpul liber, caci altfel nu vor sti niciodata. Iar una dintre cele mai mari provocari pentru noi, adultii, este sa stim cum sa ne organizam timpul.

Iata de ce se plictisesc de obicei copiii:

• Sunt atat de obisnuiti cu ecranele incat nu stiu sa-si asculte „vocea interioara” pentru a porni intr-o directie anume.

• Timpul lor este atat de bine si complet organizat incat nu sunt obisnuiti sa gaseasca ceva distractiv de facut in “timpul liber”.

• Au nevoie de prea multa atentie din partea parintilor. Toti copiii au nevoie, pe parcursul zilei, de parinti, pentru a primi confirmari, insa cei care se plictisesc s-au obisnuit sa le aiba prea des…

Pagini: 1 2

About Echipa tati.ro

One Comment

  1. Pingback: Cum sa-i alungi plictiseala | Tati.ro - dedicat tatilor cool

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.