Tehnici de respiratie la nastere (travaliu si expulzie)

By on 6 octombrie 2014

Tehnici de respiratie la nastere (travaliu si expulzie)Descopera cateva tehnici de respiratie la nastere (travaliu si expluzie) care ii sunt de ajutor partenerei tale si fii alaturi de ea indemnand-o, prin exemplul personal, sa pastreze ritmul respiratiei.

Sub efectul durerii puternice pe care o resimte partenera ta, respiratia se blocheaza si muschii se contracta. Unul dintre lucrurile foarte utile pe care le poti face in travaliu, este sa-i „amintesti” sa respire si, pentru acesta, sa-o oferi exemplul personal. Este foarte important ca ea sa respire si sa-si oxigeneze corpul, sa nu o faca haotic sau sa se hiperventileze.

Incearca sa-ti pastrezi calmul pentru a o ajuta sa fie, la randul ei, calma, vigilenta, sa nu se panicheze si sa aplice cateva tehnici de respiratie la nastere recomandate de medici.

Tehnici de respiratie la nastere in timpul contractiilor

Respiratia profunda se foloseste intre contractii: inspiratie profunda pe nas, apoi expiratie profunda pe gura, pana cand plamanii sunt complet goliti. Numara cat timp inspiri si pastreaza acelasi interval si pentru expiratie. Pastreaza o pauza intre inspiratie si expiratie, in care tii oxigenul in plamani.

Respiratia superficiala se foloseste, in general, in timpul contractiilor. Poate ai mai vazut tipul acesta de respiratie in timpul filmelor, cand barbatii isi incurajeaza partenerele si le indeamna sa respire, inspirand si expirand rapid si scurt. Este o respiratie accelerata care se utilizeaza cand coulul uterin s-a deschis deja pana la 4 – 5 centimetri. Muschii abdominali trebuie sa fie relaxati, diafragma (principalul muschi al respiratiei, cel care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala) sa fie in pozitie inalta. Inspiratie si expiratie scurte, pe gura, cate 2-3 secunde fiecare inspiratie/ expiratie. O poate folosi atunci cand simti ca respiratia profunda nu o mai ajuta.

Respiratia cu oftat este un mix al celor doua anterioare. Combina 5 – 6 respiratii superficiale, cu o inspiratie adanca, si o expiratie adanca, ca un oftat. Da senzatie de eliberare de durere.

Tehnici de respiratie la nastere in timpul expulziei

In acest moment, partenera are nevoie sa-si adune toate puterile. Nu este usor, dupa un travaliu care a epuizat-o.  Respiratia devine esentiala, deoarece in timpul ultimelor contractii o ajuta sa creasca forta de impingere. Tehnica este urmatoarea. Cand contractia ajunge la apogeu, inspiratie profunda, isi tine respiratia cateva secunde si isi contracta muschii abdomenului cu intreaga ei putere, apoi expira pe gura, pastrand muschii incordati, dar nu la aceeasi intensitate. Urmeaza inspiratie – respiratie adanca si se continua tipul de respiratie descris mai sus.

Foto: Image courtesy of papaija2008/ FreeDigitalPhotos.net

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.