Vine surioara/ fratiorul! Despartirea copilului de parinti in timpul nasterii

By on 11 mai 2015

Vine surioara fratiorul! Despartirea copilului de parinti in timpul nasteriiEste foarte important sa planificati in avans aceasta perioada, mai ales daca micutul nu s-a despartit pana acum de mama lui.

Deoarece, cel mai probabil, te vei afla la spital alaturi de sotia ta, este  bine ca cel mic sa ramana cu o peroana cunoscuta – ruda, prieten – cu care a mai ramas pana acum perioade scurte de timp.

Daca persoana cu care va ramane ii este necunoscuta copilului, e recomandata o perioada sau, ideal ar fi, o noapte pentru imprietenire. Invita persoana respectiva sa petreaca o seara sau chiar sa doarma la voi. Daca nu poate sa ramana peste noapte la voi, invit-o la ora somnului din timpul zilei pentru ca cel mic sa aiba macar experienta culcatului si trezitului alaturi de aceasta.

In cazul in care copilul va merge in alta casa, daca aceasta ii este necunoscuta, ajuta-l sa se familiarizeze cu noul mediu in avans. O noapte petrecuta acolo (alaturi de voi) este de ajutor pentru ca ii va da incredere, il va face sa se simta confortabil in noul decor si va usura despartirea.

Pe masura ce data nasterii se apropie, este bine sa-i reamintesti ca va ramane cu cineva cat mama este la spital, dar ca vei tine legatura cu el, ca-l vei suna sa vezi daca totul este in regula si sa-l anunti cand se naste fratiorul/ surioara. Pentru unii copii este de ajutor sa aiba la ei un obiect al mamei/ tatalui: o esarfa, o palarie etc.

Este posibil sa se simta trist si confuz pentru ca urmeaza sa se desparta de voi. Sunt sentimente normale, iar daca-i accepti sentimentele, te arati intelegator si incurajator, copilul va privi cu mai multa incredere perioada de separatie. Cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai putin probabil sa aiba aceste sentimente inainte de despartire si este posibil sa le manifeste, mai degraba, in momentul despartirii.

Spune-i persoanei care va sta cu copilul ca este normal ca despartirea de voi sa-i provoace stari de tristete si confuzie si roag-o sa fie alaturi de copil in aceste clipe, sa-l inteleaga, sa vorbeasca despre ele pentru a castiga increderea si prietenia micutului.

Foto: Guliver/ Thinkstock

Sursa: BabyCenter.com

About Echipa tati.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.